唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
係太過份姐
平平地既衫都會有人買
見過銅鑼灣有間鋪係logo附近
賣條裙淘仔幾廿蚊
佢開價七百定八百
Uniqlo件airsim T-shirt官方淘寶賣79 rmb
喺IG shop買仲on9過淘寶
new balance官方旗艦店/最近韓國大熱牌子
其實仲有好多 LEE/THE NORTH FACE

求List
香港鋪頭賺到錢我有得分咩
所以我買水貨電視
8000三星70吋
行貨要15000
我壞咗買多部都得
有啲淘寶/Costco line
係平啲但係質素都會差啲
可能掛
不過好多代購都係同當地買嘅一樣 例如韓國咁
計佢哋匯率 而且本身香港定價貴
其實呢啲post係咪淘寶marketing發功?最近有乜柒618狂歡
事實上淘寶買野係平
直銷算
兒登係咁
我嘅角度就咁諗
如果冇批發商同工廠拎大貨 工廠就未必會開模 亦冇穩定資金流
同理 批發商同零售商都係呢個關係(甚至批發商同零售商中間隨時再有n個中間人 你去批發商買貨賣俾零售商 仲隨時唔止一層)
你買我穩定貨源 我要你穩定資金流
最尾先到真實買家手上

但係中間人越多 每個中間人實際上都係幫你承受緊啲風險 個度佢點都要賺D
而且中間人越多 涉及嘅勞動成本就越多(工廠工人->運輸工人->批發商職員->運輸工人->零售店員) 咁成本就自然上漲啦

依家淘寶呢類網購平台其實係容易令用戶直接接觸上游批發甚至廠家本身
咁係少咗中間人個成本
但同時叫廠家直接食哂賣唔出嘅風險(以前就中間人食)
所以對廠家又唔知係咪好事啦
電器都敢淘?
電壓都唔同
智商夠,有常識,識計數,先好用淘寶,如果唔係玩謝自己
好似返咗十幾年前咁,而家啲人連淘寶都唔識

唔怪得元宇宙都炒得起概念…同班人冇玩過Online game一樣
電壓點樣唔同
最多咪話插頭唔同
淘寶傢俬落嚟香港師傅裝平幾千
講真 ikea 都好過淘寶

你買平過ikea 10倍既貨就緊係ikea好啦,
相同價錢九成淘寶靚料好多,ikea係買個甲醛安心
所有生意都係
廠價到零售10倍
係喎都係220
記錯 自膠
你都on9
早幾十年啲野就預你用十幾廿年
最多小修小補

依家啲野預你用幾年就換
啲料同造工差撚到
其實好簡單 淘寶同一件product 其實你search其實可以出5-6個價錢 官方旗艦店一定係最貴
其他已經係經銷商或者中間商啦
以大陸稅率計 差唔多你係京東 抖音 淘寶幾大平台一齊格價 再折20-30% 就係廠商大手出貨價(快速消費品類別,其他可能更高,賣衫利潤可以超過6-7成因為退貨率平均90%)

以前冇人買大陸野所以香港冇咩經銷商批啫
有人肯大手做 攞大貨 包架大車落黎
實有得做架

就好似深水埗執笠倉咁 全部義烏貨
手機線去義烏2蚊條
淘寶賣9.9 菜鳥自提10蚊
但係深水埗已經直接賣10蚊
仲有邊個傻鳩上淘寶買
(傳聞深水埗仁福地下個老細兩年前已經幾千萬身家)

傢私電器國產彩妝衣著需要marketing 普通人上淘寶買會平啲係事實
但係普通零售快速消費品零食日用品網絡平台係零優勢

咁容易取代 咁咩山姆+成個東門就執得啦
啲人淘啲電動滑板半夜差電燒屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞