唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
做乜鳩
咪就係囉
問題係如果好似啲細舖咁樣佢買一件價會賺到心兩件價錢都算合理呀
但係嗰啲大牌子嘅舖頭,佢買一件係等於佢賺到五六件個價錢咪就係對我嚟講唔合理
屌鳩你
你真係完全唔識個wor
你買一百蚊個衣櫃就無得講喇
如果相同價錢 我唔信會差過ikea
你睇特賣城 發到hihi 就知
冷氣機擋板依樣真係智慧稅黎
百幾蚊買塊膠都唔識上網搵
咁你慢慢幫襯本地鋪啦
唔係薄身 我整2米闊 頂高 底留空 有滲燈效果果啲
咪係
成日淨識計原材料果d會唔會睇得太簡單
香港乜撚野都Markup極高
根本買一手野同交潔癖稅無分別
起碼你知佢用成本 $2400 黎做
零售 mark 兩萬過唔過份
見仁見智
但用淘寶黎做對比就嘥鳩氣
你淘寶直接就當批發價去買
但你點知淘寶係比 $2400 嘅貨比你定 $800 貨
做窮人生意一人十蚊都7000萬
都好過tb啲甲醛木
拼多多屌打
遲早香港物價人工都大灣區化啦
到時唔洗分本地同大陸
學你咁講 全香港商品升價300% 就代表香港人多左300%既資產?香港即刻變全世界最富有城市?
真係唔明你邏輯點成立
仲有電視掛牆架 3星原裝賣千幾蚊 大陸淘寶款幾十蚊
香港人識做生意, 上面租租500一個月 , 香港租租1萬
Price同Value你都未識分,仲要唔講人工就學人講消費
你都係等支那慢慢輸出通縮去剝削你啦,小朋友
回歸後 鬥死 民革既味道越黎越有
哦, 呢種已經叫入牆櫃

以為係真係一件件傢俱果隻
咁照你邏輯 係咪分多十層 個商品價錢再高多2-3倍 「靠做野得到收入嘅人多勁多層」 經濟就會越嚟越好景

消費者比你壓多果2-3倍錢邊度黎?佢又走去做銷售既其中一層?
返工做銷售賺多左錢 收工做消費者又可以洗多D錢 返工接返自己既單做銷售賺多左錢 經濟永動機呀?
而家地球村 資訊透明化 消費者容易接觸到生產商
時移世易 改朝換代 仲妄想用以前果種靠訊息唔流通既賺錢手段黎生存
搵唔到錢就屌鳩人鬥平鬥賤 不如思考下自己係新時代應該點樣改變自己定位好撚過啦
睇得出呢度啲人係為反而家
口講淘寶嘢差但現實生活都離唔開淘寶嘢
老細批筆直畀你搞event
唔用淘寶嘢啲物價差額打工仔貼呀?
愈重既野價錢相差愈大,當然運費都關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞