唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
呀, sor
我以為你淘落黎
睇錯

原來係去2,3線商家度買水貨
SOR
比多一千幾百多個保障
煩少好多野
又有得即刻攞
咁係你on9唔識揀淨係睇負評嗰啲姐
香港地大代理商食水太深
你睇蘋果同Tesla 都已經唔用代理
真呀
有時錢要俾人賺呀
去分擔分險
買最平果個冇意思, 所有風險自己承受哂, 只會好頭痕

好似隔黎POST咁, 日本自駕遊出事, 要賠700000YEN
一早買全保就唔駛怕而家俾人劏啦

風險既野, 唔出事就笑呵呵, 出左事就四處摸
所有野都係咁架啦
睇地區啦 一線城市平均商鋪回報率有2.5%
已經好好啦 大陸樓平均得0.8-1.2%
識個老細係東門啲服裝批發城玩劏場
一個大鋪劏3-4間 收到8-10%
問題係以前好多代理當人水魚亂開價
同理好多屋村冷氣都亂開價
Walkin 同佢個online報價差成千蚊
得啦得啦你最叻

如果我唔識睇中/負評, 點睇到上面講果堆comment?
真係信刷出黎既好評?

真係好既product, 負評唔應該係針對件貨, 只可以係運輸上面
好似花再soundbar咁, 基本上0負評係針對貨物上面, 例如運作唔到
反而負評係講運輸問題

咁當然啦, 音質呢D野, 各花入各眼, 特別係soundbar,設計上先天缺陷, 要真高質至少要去到1000HKD+先叫入門, 但唔影響佢出廠既設定目的
近代只會愈黎愈少
資訊愈黎愈透明既年代
以幾十年前操作既方法去做, 唔會生存到
影幅相,上個網photo search, 乜資料都出哂黎啦, 邊間賣緊咩價,果間賣咩價
上埋price.com格下價, 仲邊有你講果支舊歌仔唱
再上埋google搵下果個商家既風評
所以而家行行都難撈

不過咁, 如果連資料搜集都懶既, 抵俾人呃啦
你話係未?
所以整定中介代理工作會愈搵愈少
送俾我都唔要咪𠝹開佢研究吓

欣賞你求學精神
遠洋學校/移民代理
呢D都有得做既

貨品既代理, 除非價錢唔係貴double
俾你貴30~50%, 但有幾年保養既, 都仲可以既
或者獨家野, 市面冇, 而件野又取代唔到

btw,馬扶never die(特別名人圈子)
好多貨品供應商自己做埋啦
仲比你搵錢咩
熱浪薯片香港$8。 大陸$15。 美國買到3.99usd 仲要加稅
薯仔成本幾仙。make up over 3000%
香港製造
之前有一排吹到用醫院棉花,真係想𠝹開佢嚟睇
個棉花真係冇,但係啲布應該係用人哋賣唔出嗰啲翻印
應該係正版貨尾
反而想知本身就係大陸牌子嗰啲,例如dji,大陸line同外銷,qc有冇唔同呢?
你有錢唔志在啫
我窮買大陸嘢用極高性價比
巨大化淘寶賓周
同出街食飯一樣,成日話自己煮好平
我企消費者角度仲要擔心埋中間人死唔死啊?
你冇問題啊 係經濟發展有好大問題
所以點解咁多國家抵制抖音直播帶貨
好似得官方集運有 除甲醛 除蟲服務

如果大型傢俬 用點對點集運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞