唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
其實唔明抵制淘寶有咩意義
支持香港商家繼續吸9你地血?

都2024,融入國家是大勢,
所以支持大力用淘寶
問題係 而既我地小市民已經可以直接搵運輸送啦麻 我唔駛你代理唔駛你中間果班友
直接搵工廠銷售買野 自己搵運輸or 送去集運 重量大或者體積大既野 代理咪一樣收返你錢 咁點解我唔自己比 除非你話行船果d 啦
而且呢樣野唔係剩係講緊淘寶大陸 日本,韓國,東南亞美國等等發達既國家都可以搵到人幫你轉運集運
仲駛咩你租呀人工呀代理呀既費用呢
電子野先多hidden呀
電池產品唔過安規會不當叉電輕則發漲重則著火
交流電產品買個下無事用得,過一年實有啲問題又買過
淘寶插座更加出名偷工減料過唔到機電署測試
你諗你啦
係得電子磅小工具個味野先買得過
淘寶都要識淘,有時正牌旗艦店仲貴過我喺美國網購。
有啲好平你以為係貨尾,睇返官網係連呢個款式都冇
點止網店
實體大牌子都係
佢地天真地以為留港消費真係可以幫到香港人
本身d 物價係香港老細自己拉到咁高,
跟住賺到盡 咁業主又好供應商又好見你賺到咁好 咪加你價囉 咁d 老細又加價等市民接受 慢慢谷大個泡泡
疫情出現大家局住響屋企上網消費 自己買野食返去煮
意識到其實身邊行街見到既野上網乜柒都搵到仲平好多
係人都會揀買同一樣野買平果樣架啦
Exactly,人哋淘寶商家都唔係傻㗎,梗係知你班友貪平啦

我淘寶買咗張浴室地墊幾蚊
然後ig見到人賣200蚊
笑死 我俾一樣材料兩個廚師都整兩個唔同既蛋糕出黎啦
新年同老闆啲frd食飯,講開廠既野
話所有野至少mark up十倍
估唔到張圖exactly就係10倍

淘寶係將所有嘢拆哂俾人先平咋
大陸嘢最信唔過嘅就係QC
甚至無QC,所以佢哋咪可以有幾平賣幾平
個社會唔同晒,適應唔到就會俾人淘汰
淘寶要貴有貴 要平蔗渣板一兩舊水有個櫃喎
IG shop呢啲倒模網店係用黎坤鬼佬
Reddit好多鬼佬表示中伏鬼佬價買淘寶貨質素
貨不對辦,退貨運費貴過件貨,shipping from china呢啲我諗大家好熟
而家temu aliexpress殺入美國佢哋都識用垃圾價錢買垃圾貨了

而家個情況係因為外來經濟週期
令做最下游工個批無力再去行返以前既模式去消費
但又好好彩出現左淘寶呢類網購平台
結果環環相扣令中間代理收皮
本港4月零售銷售惡化。政府統計處公布,4月零售業總銷貨價值臨時估計為296億元,按年跌14.7%,是2020年7月以來最差,跌幅較3月擴大7.7個百分點。首4個月下跌4.7%。

扣除價格變動後,4月零售業總銷貨數量臨時估計按年下跌16.5%。首4個月跌6.4%。

各主要類別中, 4月珠寶首飾、鐘錶及名貴禮物銷貨值跌近29%;服裝、電器及其他未分類耐用消費品,分別跌近24%及近27%;汽車及汽車零件銷貨價值上升近59%。

政府發言人表示,4月零售業總銷貨價值按年顯著下跌,部分原因是復活節假期,令市民消費模式轉變的影響更為明顯,復活節假期大批居民出境,不但影響他們離港期間的本地消費,亦可能會減少外遊前後日子的消費。另外,4月雨量較平常多、比較基數較高等亦有關係。

發言人指,旅客和市民消費模式轉變,會繼續為零售業帶來挑戰,但訪港旅遊業復蘇、就業收入增加,以及近期資產市場回穩,都會提供支持。政府大力推動盛事經濟和提升市面氣氛亦有幫助,會繼續留意相關情況。
樓上講r&d個班唔知係咪弱智
r&d係capex唔計落per unit cost係事實
話咩windows 1蚊隻
d科技公司之所以股價咁高就係因為r&d接近唔使錢
投入幾百億帶來幾千億幾萬億回報
同一班知識份子經濟學家
川普加關稅就笑
敗登加關稅就唔出聲
所以移民去日落廢國 淨係可以做倉
R&D完咪又係搵大陸廠
同埋大陸依家做嘅質素都可以好好
castify
例如?
咁有問題要做保養要唔要比錢寄返上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞