唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
原來食水咁深.

馬仔有啲野都係淘寶野
但又貴過淘寶
絕大多數品牌商品都係咁
實際做branding除左生產成本仲有運輸儲存推廣呢啲錢
所以其實又唔係標價減原材料咁計
而家超市啲自有品牌就係慳左呢啲錢先會有得平
R&D 嗰啲唔洗錢?
問下sunny哥哥咪知囉
你去到外國d野食得仲深
工廠=>運輸=>用家

工廠=>運輸=>批發商=>運輸=>商店=>運輸=>用家

明白點解經濟越嚟越不景未
靠做野得到收入嘅人少左勁多層。
香港一街都係淘寶店就知
個材料價不諗係咁上下,但真正既成本其實仲有好多野要計
因為唔預你日日換床褥嘛讀書有教架
淘寶傢俬落嚟香港師傅裝平幾千
淘寶賣點: 平
馬仔賣點: 舒適、安心、信心、可以試、可以退

淘寶缺點: 無得試、無得退、造成大量無用垃圾、再買成本等同一早買馬仔
馬仔缺點: 貴
講真 ikea 都好過淘寶
果次買單車燈,XG賣HK$165, 淘宝賣RMB¥45
其實淘寶好接近等於你向原廠買貨所以喺香港實體店買mic嘅嘢好on9
做網店branding 仲邊有人自己做運輸倉存
絕大部份都玩哂drop shipping啦
呢種玩法都玩左十年八年
你知有樣野係外貿限制架可?
內銷用乜料就跟國家標準
外銷出去就要用返相應合資料既料去相應既地方
同款=/=同料
當然唔排除有呃人次貨, 但大多數既時候都係一分錢一分貨
windows dvd $1蚊隻成本 賣幾千蚊
R&D唔洗錢
要經海關交cert, 就一定係
同款唔同料, 一般市民點樣查?
但至少好似木系家俱咁, 你好少聽過香港買木系家俱會有蚤
反而淘落黎就聽得多

因為交貨程序都有滅蟲程序, 去甲荃果D
都係果句啦, 係未智商稅, 自己諗
用錢買安全

點解大陸有串串屋? 又未聽過香港有串串屋?
想平可以搏, 但搏輸左就係死/煩到頭痕
雖然係貴左d但係當買贖罪券
中國床褥一早打到席夢思破產
美國狗咪好興貨櫃屋既?而家直頭係中國設計包埋傢俬,成隻櫃入口美國
美國狗連設計費都冇得賺
仲要工廠係海外
本地人剩係得番物流生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞