唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
香港賣3000 已經平
uk賣緊£1000
馬仔除咗有牌子嘅都唔好亂買
Sunny哥哥誠信問題
佢賺好多其實冇人介意
大陸嘅發達同質素一早超越香港
只係香港人不肯承認
Mark up 10倍
然後一年四季 85折 7折 9折 65折咁做
仲要計壞貨換貨 燈油火蠟人工 再留錢下一批貨
10倍扣返出嚟有時可能真係啱啱好打個和
喺京東買嘢仲有得退貨添
半年內免費退貨 退全額
佢派比你都賺啦 條數從來都唔係賺用家
個Market幾乎得佢,其他公司開發程式都要靠佢
一般企業營運要用都要買版權
靠普通家用一個一個比就聽乞米

事實9成舖位租唔起價
我以前大陸收緊30k1個月
租比化妝品時裝補習社
而家跌到18k比7-11/coffee shop
三叔有差咁遠咩

我兩年買左50吋 行水差幾舊水咋
試過朋友俾張網床我,大陸牌子抄款
第一時間攞把鎅刀劏開睇吓咩料,屌佢老母佢塊布入邊係第二隻花紋嚟嘅,外面就印到同炒嗰款一樣
藍盒子z1 pro
冇人會年年換床

好多嘢唔係淨係計生產成本就得
我見60打上開始差得遠
香港3000可以係百貨公司買到正常牌子野
嗰啲牌子通常大陸賣得仲貴

大型電器/食物/用喺身上嘅/或者貴少少嘅嘢都唔會淘寶啦

傢俬我覺得冇所謂
一分錢一分貨就梗
但重點係佢大陸寄落嚟個傢俬都係exactly 600蚊嗰張只係佢發現呢張床600蚊都滅過蝨過到海關,而唔係佢特登改到張床高質素左
啲人先覺得唔抵,比人搵笨

當然如果你攞實惠啲傢俬嚟比,咁都係買實惠呢啲好啲
有蟲有蝨
認真, 有排我都有係淘寶睇台式電腦桌, 即係家用果D, 有個鐵架上木板, 再起高果隻
唔係IKEA或者而家既實惠果種office desk.
係上面搵黎搵去, 見到款好似岩
睇落D人既Feedback, 喊出黎, 有D張電腦桌唔夠2個月, 塊木板就彎曲下陷
成張電腦桌得3塊橫板, 3塊都下陷
弧度係肉眼都可見咁誇張
平係平呀,2舊幾人仔(未計運費)
幾間都有類似問題, 大佬呀, 搞唔掂

但一見quality, 都係繼續用而家呢張係實惠買既台式電腦桌算(以前實惠仲有呢種電腦桌,而家沒落到得返office desk果種, CLS)
以前係實惠買好似599$HKD(雖然係夾板,但受力好, so far 用左幾年, 冇話肉眼可見既下陷, 微彎1~2mm左右, 絕對可以接受)
用松木果堆, 好似防潮處理唔到, 易壞[松本本身都係唔乜野貴木ga la]

所以咩木, 一般消費者真係知?
唔同木唔同效果又真係知?
木點加工先做到唔潮彎, 又真係知?
出廠果刻真係似圖中物, 但用少少時間, 就知品質係未果回事
一買到落黎就壞
你會點處理?
純好奇, 裝返木架? 叫返菜鳥上黎退?

但又如果拆完架之後, 駁電果刻冇事
但第7日有事呢?
正常D木架已經丟哂....唔通留係屋企放係度咩...

純好奇處理手法
鎅完仲點用

外接一模一樣好易
入面料唔同, 對健康同使用感都有隱藏既影響
想問
水貨都有代理架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞