唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
人地貴得黎當做保險咁做姐 貴賺得你嘅 相對有after services
你試下買個pillow 之後第日同佢cs講搞唔掂 唔好瞓喎 問佢有冇得退呀 佢跟手話冇得退喎 比返gift card你買過個啦
個pillow又未必唔好瞓 只不過你想r gift card姐
你平果班做唔做到咁先
電器嗰餡有機中伏,mon/電視機之前有人中過
用物料cost來講真係無乜意義
我講緊淘寶野去到外國呀
1PL ➡️ 2PL ➡️ 3PL ➡️ 4PL ➡️ 5PL
我買十個揀個ok比你其他我袋囉
IKEA都有蚤
大牌子既淘寶電器都會有張卡仔 寫哂有壞寄去邊度整 你香港人懶得寄 唔想比錢寄就冇計啦 人地本身唔預做你生意

至於如果你幫襯埋哂d雜牌一兩年就執笠都係冇計
Here is LIHKG
睇下LVMH就知
made in China, made in Thailand
其實有d 堅持話唔買大陸野既,只可以話有錢但on9
有咩野近幾年買過係覺得好值好好用
https://lih.kg/3704130

有無taobao 野可以分享下
搵設計公司佢啲傢俬咪又係返大陸廠做
嗰啲廠咪又係淘寶度賣傢俬嘅廠
如果你識度呎起圖然後上淘寶搵人做其實一樣
係腥港買衫真係等於交智商稅!
XS 係首創

但係老黃喺挖礦火熱炒礦卡潮期間出RTX 20果一下 先用呢句震驚世界

apple 都無佢撳住搶得咁過份
認真咩
而家所有野只要加「香港」兩個字
就知道必會變為業餘、不認真,和像馬戲團。
所以咪愈黎愈少人出去網店買野
你就想
lm
你就所有野
外貿限制, 同款唔同料, 係真係存在
但係未所有野一定要係香港買? 唔係囉!
做個精明既消費者把啦

好簡單, 冇人會咁ON9係大陸淘double A既A4紙落黎香港
個價錢同香港差唔多, 仲未撚計埋運費
如果真係咁淘法, 抵交智商稅啦
淘寶咪就係解決左你講既問題
淘寶除左食同大件電器

大部分野都好過香港買

根本香港買佢都係淘寶拎貨
我知有咁既規矩呀
但我唔信啫
你鍾意你咪信飽佢囉
香港仲好有法治精神添
你鍾意啦
又服務又就業又售後呢D俾中產有錢佬去諗啦,
做得窮人買必須品仲考慮呢D野?
可能我上次買唔夠大間 佢話無得退款同再寄貨

傢俬我都有買 買餐枱之類
但電器真係唔敢搏

細件裝飾之類雜項就淘寶完勝
我架車既用品都係淘仔搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞