唔怪得淘寶咁好生意了

276 回覆
212 Like 40 Dislike
普通人既概念
消費上係平咗冇錯

實際商業概念 其實實體店100%會平過你直接同工廠買

冇批發商 中間商 經銷商其實死得仲快
冇人食大手貨 冇人幫佢出去sell
純粹靠自己請人賣廣告 永遠做唔大個餅
除非本身個product唔存在同類型任何競爭對手
不能同意更多

入口返嚟經過好多檢查大家平時睇唔到

全部都係隱形成本
你幾耐換一張床褥呀,一張唔賺你多D點頂
唔係日日換所以食水就一定要深
食水唔深就等於產能過盛
有無人用緊hastens?
之前千幾蚊淘咗張2mx2m升降桌 香港買我估差唔多要成皮
apple castify lv rayban 全部牌子野都係咁起家架啦
起碼貴超市10倍
尤其酒吧居酒屋個啲
唔係特別到佢先有得食真係唔好幫襯
好簡單,Panasonic洗碗機(大p)
香港同淘寶可以爭成陪價錢
Touchwood 壞咗買個部或者搵人整
都唔洗行貨咁貴
淘寶仲要免費送貨,仲有洗碗珠送+買佢啲洗碗珠有折,仲邊有人係香港買吖
淘寶仲要勁多選擇
咁科技發達左
上游同end user易左接觸
成個買賣流程少左
成本下降
對消費者黎講都係好事
ikea蔗渣夾心木
燈個啲真係食水食得好深
淘寶連埋運舊幾水左右
香港賣到過千仲要已經算平
Qc 先重要
有陣時買嘢都係要睇品牌
床褥呢啲使用率極高嘅嘢 無謂慳少少錢
睇你買咩啦
保養維修之類你唔介意無既咪淘寶買
點解香港重有鋪頭生存到就係有售後服務 件野有咩事有得call人黎整/換

但買d濕碎雜物就淘寶屌打哂
大件野/電器就自己諗喇
姐係同水貨同行貨分別
人地天氣唔潮濕又興幾年就換過啲家私同佈置
ikea 係中佢地嘅需求
information assymetry 係生意嘅core 嚟
其實好多牌子嘅衫/鞋淘寶都係平好多 仲要唔係假貨
除非佢發展到生產間廠都有售後服務
如果唔係都未必好事
到時件野黎到香港貨不對辦
你唔通on99咁寄返件野上去再換咩

有係淘寶買過野都知呢個問題解決唔到
中間有個代理做變相有問題可以搵佢搞
所以咪加關稅保就業囉
買個台燈5蚊人仔用咗幾年未壞 香港就同款50-60up
連drop shipping教學都賣咗三幾年
火牛插蘇同香港一樣?

同埋Panasonic好似一早賣左比大家
我無買過佢既野
抄人地咪得囉
睇呢個po啲討論好似睇緊原始人發現火咁款,講緊既都係幾十年前既玩法
做唔大個餅同實體店平過工廠關係係乜?未睇到點推論出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞