隱形眼鏡contact lens 交流區

211 回覆
9 Like 3 Dislike
日本好多都係8.6 啊
Envie / flanmy / revia / candymagic 個啲都好多

我眼唔算細但我覺得單手戴con 好難,我會忍唔住眨眼
眼簾細
GDIA要13.0以下
點解?唔好用?
第一次戴con仲未好慣
同埋覺得覺得無con好似都生存到
試吓晶碩香水系列 都幾好戴
有買月桂棕 最細直徑
冷白茶好靚
著色直徑太大 會變et
追完post ,睇完好多巴絲打都推仲 1 day acuvue oasys

小弟新手因為成日做運動,跑步 副眼鏡成日跌落嚟
太陽太曬,所以想載con + 太陽眼鏡
想問下係咪去眼鏡內舖配,度 axial?

之前係盲人輔導會 有度數紙
左右眼都 325 度,散光小小右眼0.25

上網做完功課, 唔超過 3.00 既近視,就咁對返個度數就得

如果去眼鏡舖配,係咪一定要買眼鏡舖果d呢?

另外需要幾耐習慣到載?
有冇做開運動既巴絲分享下
第一次配建議去眼鏡舖俾佢驗一次眼先
驗完會俾你試戴睇下ok唔ok
之後先自己跟番度數弧度出去買

其實如果con啱度數啱弧度,即刻就習慣到
跑步都無問題
無近視無遠視
散光225 戴day con
要洗太麻煩
唔該Ching 回覆
驗完係咪一定要即場決定買呢?
其實我眼好易乾
驚買左盒又唔岩

如果運動既都係念住帶1 day 就算
定係建議一個月果d?
問眼鏡舖佢會俾到意見你
你一兩盒試下先囉

1day方便啲不過貴啲,一個月平啲要洗麻煩啲
本身戴開Oasys 散光Day con ,但隻右眼成日時清時矇,應該成日走位。今日去搵視光師驗眼,發現右眼比較cone shape 要戴啲弧度細啲嘅(本身戴開8.5 BC) 視光話市面上應該無細過8.5嘅散光con

有無巴絲有同樣問題?或者試過其他牌子嘅8.5BC 散光con 覺得唔會郁得咁勁?
推介2nu近視太陽眼鏡
其他牌子只要物料/設計唔同 就算都係BC8.5都未必會郁得咁勁
可以試埋:coopervision myday toric/ alcon precision 1 for astigmatism/ 博士倫 biotrue for astigmatism
唔該巴打,眼鏡鋪係咪通常唔會訂曬以上唔同牌子(啱我度數)嘅俾我去試?今日睇完視光師俾咗precision 1 (BC8.3但無散光)我去試
1.韓國magic
2.年CON
3.7/10 平時無乜特別,
除非果日十幾個鐘先會覺得眼乾會甩咁,
間中戴上去會小小不適,但過左一陣又無事
4.$x到$20,爛左或唔見左先換
問左幾日, 88同 朗豪妨唔記得邊間

要度眼一定要買幾盒
88 埋單2千
朗豪果間就度完眼
要即刻買4盒
唔岩 用300回扣再買

而家咁樣配?
唔該Ching
睇過個款幾好
不過有冇度數?
戴咗廿幾年con, 依家用緊acuvue. 每2星期換一對咁。 不過因為要成日出trip, 所以會長期買定幾盒1-day嘅。 以前用AO-sept浸con, 不過依家搵唔到旅行裝(出trip用),我又唔想次次都成枝大藥水咁拎埋去出trip。
近年來如果唔使出街就唔戴con淨係戴眼鏡(不過N年前配嘅所以度數唔太準)
有d款可以有
不過而家貴左
果陣我2千兩副
rudy project,720armour,ziv,julbo,oakley都可以做近視風鏡
多數大型啲嘅眼鏡舖/ 視光中心先會有齊唔同牌子度數
precision 1散光係呢排新出 未必間間都有攞貨
每間廠個散光定位技術都有唔同 唔戴上眼check好難判斷邊隻最fit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞