隱形眼鏡contact lens 交流區

211 回覆
9 Like 3 Dislike
lm
唔會好明顯啦
有陣時眨眼會感覺到
但唔會唔舒服
可能我以前戴開ok鏡
小小異物感我覺得ok
No offense but B字頭呢間d con
Two week嚟
Coopervision myday (day con)
呢個系列比較難搵地方買 又少貴
不過透氣度高
試過戴10-13個鐘 除嗰下有啲乾但都唔會痛
天氣乾嗰陣用隱形眼鏡潤濕液滴下可以熬多幾個鐘
當年視光師比左幾個牌子我試 呢隻係最舒服
柒咗 冇睇清楚
650近視+250散光
戴咗Coopervision Clariti one day 兩年左右
之前戴開博士倫
聽人講Amazon jp買con平但上去搵唔到呢隻con

Day con我淨係相信 oasys myday dt1 其他都不了不過如果眼淚水好油就另一件事
淨係戴過日con,差唔多一年經驗
起手都係去連鎖眼鏡舖驗配
當時試咗alcon同acuvue
唔知點解喺我手上acuvue易戴過alcon
Alcon手感好軟,好難”吸附”喺我眼球
Acuvue就一戴即入
所以一直都戴acuvue

之後心思思想試color con就自己周圍買
但買過兩種BC都係試唔啱
8.6 覺得緊d會頭痛
8.7又鬆咗d,眨吓眼會移位喺視角睇到少少、人地睇到話識郁好怪
搞到我都唔想再用color con就囤積咗喺度
唔該晒兩位巴打,睇黎我唯有係香港捱貴con
咁你點解唔帶佢隻2 weeks
試下台灣有隻miacare
市面試大部份colour con都係hydrogel
Miacare呢隻係用新物料silicone hydrogel
理論上係透氣d
我最近睇日本網
發覺日本超平
基本係香港半價
Acuvue oasys
Alcon dailies total 1
Baush&lomb Ultra one day
呢三隻都係用silicone hydrogel
係高透氣
DK/t都過100
理論上係差唔多
但都係試試眼feel下先知
試下博士倫ultra one day
同Alcon差唔多價但有400 coupon送
千祈唔好買錯biotrue 垃圾黎
係咪散光con?
散光con唔fit係會郁
郁就會濛
Exactly,Prescription寫散光-1.50但contact lens得-1.25同-1.75揀
我都遇到類似嘅情況,又係想買1 day Acuvue Oasys,香港驗眼Axis 170
搵勻晒成個樂天,甚至上埋Acuvue日本官網睇埋佢哋嗰啲catalogue搵,好似真係搵唔到Axis 180

然後好唔怕死地 用晒啲170之後就其中一個月轉戴axis 180
(喺做呢個舉動之前認真Google過,究竟Axis 180同170有咩分別,發覺呢10度嘅差別,可以話係一個誤差,然後呢個誤差係可以忽略,axis 90 vs 180 就唔可以忽略了)

發覺係原來冇乜嘢 都係好似170咁樣一樣
眼睛冇話特別唔舒服 特別矇 都冇發生
自此之後 我就喺日本樂天照買Axis 180
所以唔怕死嘅,你都可以試下
(價錢真係好吸引,所以唔怕死,連運費 六個月可以圍返 散光每盒$168左右,香港普遍都要$29x-$30x 一盒)
(都留待有冇專業嘅巴打絲打補充一下咁樣其實有冇咩反效果,因為戴落去係真係冇分別,但係真係唔知對隻眼有冇啲長遠嘅影響)
https://www.contactlenseasy.com/%e9%85%8d%e6%88%b4%e6%95%a3%e5%85%89con%e7%9a%84%e9%9a%b1%e8%97%8f%e7%a7%98%e6%8a%80/
呢個網站有解釋類似現象有可能嘅成因

可以試吓留意副con個說明書 有冇提及副Con嗰個「雷射線位」
通常跟返雷射線位咁樣放入隻眼,會冇咁易矇

試吓跟住網站個做法,睇吓有冇改善
博士倫
戴十幾個鍾都ok
但係運唔到去我到
有試過ultra one
戴果陣舒服
但係有啲難除
滑得滯
one day acuvue moist Multifocal
con 最麻煩既係度數冇得好準,睇遠野蒙
same之前有諗過做激光
但係決定慳返啲錢戴day con算
每日返到去除咗con
就會想瞓覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞