隱形眼鏡contact lens 交流區

211 回覆
9 Like 3 Dislike
歡迎大家討論 之前個po好似沉咗
講吓
1 用緊咩brand
2 用緊1-day/monthly?
3 舒適程度
4 計番帶足一個月要洗幾錢
或者講下用過啲咩contact lens都好

我之前用coopervision biomedics 1 day, 用咗幾年
基本上戴八個鐘左右就會乾
同埋異物感都幾明顯
之後轉咗coopervision clarity 1day
戴果陣舒服咗但係每次除con都會痛
睇咗optometrist之後試用咗 BAUSCH & LOMB ULTRA ONE Day
唔會怕乾 但係成日眨眼果陣都會feel到
之後試咗Alcon TOTAL1 dailies
咁多款入面最舒服
基本戴十二三個鐘都可接受
一個月差唔多五百幾蚊左右
試緊Alcon Total 30 monthly
平啲 但係洗con好麻煩
同戴落冇1 day 咁舒服
啱啱開錯台
我係喺外國到買
唔係太熟日韓啲隱形眼鏡
歡迎外國巴打講吓自己用邊款
買con之前揾視光師check吓你嘅base curve
㨂唔啱base curve會影響con嘅舒適度
甚至會引致發炎
jnj one day散光 30隻
每日洗con戴足2個星期窮撚戴法
本身隻眼好乾,有無帶得舒服又唔乾既colour Con推介
之前用olens vivi ring 最近帶兩三個鐘都開始痛
散光戴daily好重皮
我一邊眼都有少少散光
個optom叫我戴普通con算
Olens好似出名乾
有冇試過Hapa Kristin
我識戴colored con嘅人都係戴呢款
月戴散光con有冇好介紹
以前戴Clariti 1 Day Toric 好重皮
而家戴Biofinity Toric戴得耐好唔舒服
one day薄啲舒服啲
Optix, $8xxx,6個月嘅月con。
散光深,daily 好貴,所以日日洗,買月con。
$8xx,6個月。on99打多左個x
用緊1 day Acuvue Oasys都幾舒服, 一日戴十二三個鐘都冇乜乾
有啲想試Alcon TOTAL1 dailies, 有冇巴打試過晒兩款?
淨係戴color con
戴過olens同晶碩
olens價錢貴啲 但我覺得佢啲QC唔好 好多時一盒入面有1,2隻戴唔上因為咭眼, 同埋我體感上厚過晶碩, 超過8個hrs會紅眼
晶碩戴左好年, 成日出新款, 價錢合埋, 戴得舒服
利申:750度
建議唔好轉啦
1 day Acuvue Oasys 貴得係有道理
試過用 Alcon TOTAL1 , CooperVision Clariti, 博士倫 Biotrue 平係平, 戴果下舒服, 但6-8個鐘開始乾了
其實oasys喺日馬買都唔算貴
計埋運費都係~150盒
acuvue vita 1 month
咁平!!!我平極香港買都要210蚊倒
依家yen平呀
有聽過,不過冇試過
等我search下邊度有得買先
如果淨係for做運動 每次兩、三個鐘,係咪可以試下用普通day con

未用過隱形眼鏡,但最近打波整爛咗兩副眼鏡 開始頂唔順
我會㨂day con
要洗其實好煩
Alcon TOTAL1都好貴
試下1 day Acuvue Oasys先
ALCON TOTAL 30 好似有散光
我試咗兩三日就覺得唔會唔舒服
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞