隱形眼鏡contact lens 交流區

211 回覆
9 Like 3 Dislike
真係要睇你本身隻眼既axis
如果你係175 咁你帶170 180分別不大
但如果你係165帶緊170
想帶180既話就多少有影響

隱形眼鏡axis本身最多都係10度一格
唔可能完全fit
都有可能係副con本身一定位技術上做得差
散光隱形眼鏡唔同一般單光
要睇得清佢睇你隻眼度一定唔可以亂咁郁
所以散光隱形眼鏡會有唔同嘅垂重設計
如果你單純講定位技術
我覺得coopervision myday 唔錯
但因為佢下面設計比較厚
我帶得耐會覺得佢有啲刮下眼簾
戴過coopvision 同 one day acuvue,兩隻都係8-9個鐘就開始乾
但coopvison個副硬淨啲,會覺得冇咁易移位
我而家臨戴會滴兩滴OLENS枝隱形眼鏡藍色水落副con,就冇再乾過,好癲
而家幫襯緊嗰間已經搵到最平一間
幾乎日日戴都唔係唔重皮
但日馬無我嗰隻

原來睇錯 係toric唔係clariti

戴咗依款差唔多一年真係一日戴十幾粒鐘都唔覺乾
btw之前去旅行試過唔記得除con就瞓一醒對眼好濛又唔舒服嚇死我
以為支嘢gimmick嘢原來真係有用

唔講
費事加價
Day con嚟講,Olens 質素好過Hapa Kristin
HK有出現滑片同con面戒損嘅情況
但顏色上我鐘意HK多過olens

新野?
實係好貴
第一次帶Con都係呢隻
唔敢轉其他款
啱用就唔洗轉嘅
呢個po最多人讚就好似係呢款
但我未問連散光貴幾多
有無師兄戴過alcon precision 1 
試戴覺得幾舒服,但會唔會太薄太滑好難除?
我反而想問下點解冇再戴ok鏡?
我最近有想試既念頭
好似好方便
第二朝睇野清晒
乜都唔洗戴
帶開acuve oasis 2 weeks 有冇邊到買平
我反而係1 day Acuvue Oasys 覺得乾乾哋,Alcon TOTAL 1 dailies 戴十幾個鐘都冇問題。如果你係去眼鏡舖買con, 買嘅時候同佢R幾對試戴應該唔難,雖然我覺得戴得舒服就無謂轉啦
有冇人試過洗完con 第二日戴 會好澀痛
見上面有人話除con之後就會覺得眼訓

我相反 戴左con個人會眼訓同呆呆滯滯咁
關唔關我有散光但無戴散光con事
我一開始戴係因為細個要矯視
戴到差唔多中學
之後都係因為要每日清潔啊果啲
同埋夜晚一定要瞓夠
有時戴咗又瞓唔著
同埋成日洗con果陣整爛咗
計計埋埋其實都幾貴
就轉咗做載day con
如果平時日頭唔中意戴住con嘅話
可以試下嘅
但我覺得好嘅day con其實差唔多
你散光算唔算深
我係戴咗con會覺得
有種開始一日嘅感覺
多啲動力咁
好似俾咗錢起身咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞