隱形眼鏡contact lens 交流區

211 回覆
9 Like 3 Dislike
聽咁多各巴打講
日馬算抵買
試下!
想聽下用家分享
深呀
300度
可能你真係要戴返散光con. 我之前戴Alcon total 1 戴幾個鐘就眼乾到痛,仲諗連呢隻都眼乾仲諗係咪從此戴唔到con, 點知去poly驗完眼用新度數再配又變返戴十幾個鐘都冇問題,視光師話係因為之前個度數已經唔準,對眼花多咗神睇嘢,就變咗易眼乾,我諗你個情況可能都關度數事
我最近都因為眼敏感慢慢變乾眼
我試過oasys戴嘅時候好ok
但啜得好實好難除
有啲陰影唔敢再戴con
但又好想扮靚
點解oasys 除之前唔滴得人工淚水
我都唔知
個次配con嗰陣試完諗住就咁除又除唔到
咪打算滴人工淚水
點知視光師即刻叫停我話呢隻con唔滴得
最後除咗勁耐
ULTRA ONE Day
戴左12個鐘都冇問題,除出嚟成隻乾到硬晒
試con咁短時間就乾到咁難除架咩
帶開 oasis 2 weeks 今次 入兩盒 acuve 2 睇吓有咩唔同 差20yen
係 BC 8.8 同8.7 分別
日馬買?係咪要集運
有散光 邊度網上自訂con 好
本身深近視+少少散光
因為唔會日日戴,同埋懶洗con,又驚自己洗得唔乾淨,淨係戴day con

透明:無散光CooperVision proclear,
有散光CooperVision MyDay
都係8個鐘開始對眼有紅筋,但暫時無試過乾到痛,不過myday好難除
覺得CooperVision個包裝算係幾易打開

colorcon:全部無配到散光,無特別睇邊款有散光。
主要戴olens

月牙款
eyelighter glowy>cherry moon
本身深瞳,glowy black個高光效果最自然最夾

混血款
Russian smoky>french shine
french shine啲顏色靚,不過可能因為我深瞳,上眼唔似外國人虹膜顏色,但都高顯色嘅

vivi ring 明明睇spec個含水量、BC、直徑都同glowy差唔多但上眼唔舒服,可能撞正副con QC唔好有嘢拮眼

另外仲有試過啲細著色直徑,但個人麻麻就skip

利申係pinkicon/ olenshk代理買,或者台灣旅行係counter買。早排諗住日本旅行買點知唔係無款就係無我度數,搵咗buyandship代購poplens,等咗幾日仲未有消息訂唔訂到。

Ever color 上眼效果幾靚,不過快乾,乾咗會痛要滴眼藥水
2500 ¥ 盒 4 / 4盒唔夠1磅 而家TV mall 1盒都$185
Color con 我最鍾意戴15.0著色14.6
直徑太細我會三白眼
間唔中唔化妝先會戴自然啡色

戴開日本day con
韓國olens / lenstown 之類直徑太細同太自然,我平時好多時都幾濃妝

呢幾盒全部15.0,好多用淨一兩對
Motecon baby gal / primore pri ring beige 呢兩個好可愛,啡色

日本model 圖

Primore pri ring gray
偏灰色,少少混血又唔係太混血
好鍾意呢個,用第三盒了

日本model

Honey drops momo bluege
我最鍾意top 1!
藍灰色超靚,用淨兩對唔捨得用
有咩大時大節先捨得用

日本model

Victoria garden vanilla beige / sprite gray
呢兩個我少啲用,係好typical 日本大眼仔
個妝淡少少都carry 唔到

日本model

Eye closet deka radish
呢個都幾鍾意嘅
又係灰藍色,條黑邊細過個momo bluege 少少
都係好混血

日本model

好長唔知有冇人睇
有人睇下次再講自然個啲
以前化妝唔戴con,後尾戴過一次發現真係爭好遠
從此離不開大眼仔
不過我對眼係好神奇
戴base curve 8.5-8.8 都得,唔會話太唔舒服
同埋我戴color con 主要係貪靚
所以通常覺得靚都會買
香港買到個啲color con 都唔太啱我
所以我通常去日本買勁多,或者自己係日本網訂
要洗同埋其實oasis 1 day 浸水唔洗 戴2 3日都得 2 week就要洗 戴到10日左右已經無咁舒服
太長唔quote
呢個個名打錯左,係叫pri pearl gray
佢個盒冇名,淨係有01 02 03咁
打完pri ring beige 以為呢個都係ring
戴左五六年color con,好多色都試過
最鍾意都係戴灰色/藍色

戴15.0之前以為咁大直徑會好似外星人,戴過之後好似發現新大陸
離唔開了
係啊
1 day Acuvue Oasys 日本ax 得90同180
我自己係20同160,應該點買?
感謝兩位ching分享
但你始終比左成皮野
好少聽人話戴4-5個月乾到頂唔順
有冇搵番個醫生問係咩事
睇下係唔係普遍人都有既問題咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞