發覺好多瘦撚以為自己食好多野 跟住係到問做乜撚嘢增唔到磅

199 回覆
25 Like 235 Dislike
我依家就係你講咁
之前試過 做Gym> 胃口好咗> 食多咗> 胃炎/腸胃炎> 重瘦咗> loop
我自己個人經驗呢啲case睇西醫無撚用,佢只會幫你醫你個胃炎/腸胃炎
但其實係你發過一次炎後下次就會更易出事
所以最尾係去咗睇連登仔口中既巫醫食中藥慢慢調理
依家就係小食多餐
連飲奶粉都要細細樽
咁食法 最後重幾多
飲幾多水
訓幾耐
關你撚事咩
人地又冇話要增重
D肥撚成日以為自己食好少野,之後話自己減唔到磅
呢啲減肥增肥post好多時講嚟都係運桔
個個話自己大食/細食 但從來冇一個好明確嘅份量
只係自己定義
瘦撚既大食=肥閪既細食
肥閪細食=瘦撚超大食
係真

以前65 kg 想增磅嘅時候都覺得自己食好多嘢 不過永遠只限中午同埋晚餐食得多

之後扚起心肝一日食四餐 早餐已經譚仔雞扒

都唔使半年已經加咗10公斤

其實只要你肯食係一定大隻到

前提一定係一日食四餐至五餐
急升急跌唔可以作準,脂肪都冇可能今日食完野聽日就生出黎
同埋太多野會影響體重前一晚食野多鹽身體又會儲多左水,訓幾耐,壓力,荷爾蒙,有冇痾屎,女人黎M全部都會影響
只要on the right track之後睇長線就OK
比埋餐單你班撚屌
瘦撚增重入門要試食多1-2餐先 要慢慢嚟 唔可以操之過急 幾個月至半年後你會發現食多咗嘢(以前食個飯食唔晒/食完飽到仆街會變成啱啱好或者好似未夠飽) 之後就會不自覺愈食愈多 反而要小心食得太多 而且一定要配合重訓 就係訓練令你身體知道要吸收營養去俾你重訓

利申 米8 59kg > 73kg 用時1年 以前想增重一味食食食 而家有肚腩仔 反而要控制飲食 增肌減脂
都係巴打明我
唔係同你講呀撚屌
Ching 點調理
瘦撚食蛋白粉/食得多即刻胃脹好唔舒服零胃口
而家keep住食益生菌
胃脹胃炎就食太田胃散
但好似都幫肋不大
講漏咗,中午同晚餐都唔洗特登多飯
咁我個胃都幾fit
我腸胃都係唔好 食咗益生菌仲痾多左

講真你話俾人聽一日食四餐食啲咩 已經會睇得出有咩問題

腸胃唔好,就盡量食低油

上面師兄都有講其實食飯都唔使特別多 食多啲肉 我自己其實從來冇計過數都一樣增到磅 做左咁多年人 冇諗過自己真係可以變返正常人

減肥我唔敢講,因為有啲人基因真係好容易肥

同個人經驗嚟講瘦嘅人要增肥,其實只係在乎你願唔願意去做
又成日話食左先減 又唔做運動
可以怪邊個 怪瘦撚太瘦?
有錢就買分離乳清蛋白 胃脹就代表你未適應到 你應該食翻小啲 但加多1-2餐 加餐一開波可以食個m記包適應吓先
真係惡性循環成日有咁上下進度就會病
跟住勁快還原砍掉重練
我自己就食益生菌完全冇作用 都係會屙
我仲有胃炎 腸易激症 一日屙三至四次 咪又係增到磅
其實我只係執行咗3-4個月左右
最近睇有+2kg左右
好似好廢但以前係加完又痾然後又趺返
你架汽油車可以唔入油,有能量就郁到

我都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞