加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
連最襟捱既印仔都屌同諗要離開呢度
再加上呢一兩年真係甚少聽人讚呢度
算係主流意見 唔係單一啦
Ig啲人post吃喝玩樂就話人報喜不報憂
到有人上網呻就話主流意見
唔講依家 就算二三十年前移民過嚟嗰班都話唔易捱㗎啦
上得討論區講都係呻嘅多㗎啦 唔通開個post話好好住好爽返唔到轉頭咩
讚嚟讚去屌嚟屌去咪又係講嗰啲
我反而想知哩幾年有邊個地方會過得好
你唔識姐,識幾個都係諗住攞完BC就翻香港
肯定得加拿大差啦
好多人諗住香港好快冧,有護照唔攞就笨,但係最後發現自己鍾意亞洲生活又唔想俾稅
我會咁諗
IG要喺識既圈子面前日日放負 想回流 係有一定難度
始終人點都有啲自尊 同埋過黎都係自己既選擇
Post 吃喝玩樂都唔代表呢個地方係好
我諗你應該都有唔少朋友仲住喺香港
佢地日日post 吃喝玩樂係咪就係代表香港好好呢?

咁我地睇主流咪就係網上啲人點樣評論呢個地方
正如香港啲朋友其實唔洗IG post 金融中心遺址 47人案 香港經濟衰退 條街靜英英 你都會知香港發生緊咩事

如同加拿大 其實都面對緊佢既困難
用同一把尺 客觀啲睇
咁多人屌 冇乜人讚 除咗係極權社會 我諗點都有佢既原因
所以我咪問哩幾年有邊個係讚緊自己嘅地方
美利堅
貨幣勁升 Gpa勁升 唔理咩左膠政治 住中產區 勁爽
去美帝住中產區又係咪哩到班連登仔做到嘅嘢先
香港唔理政治住半山夠爽
加拿大垃圾國家
個問題唔係淨係稅
交左咁高稅 咁有冇見到治安係好左 自己既財產受到保障?
冇 結果車保越黎越貴
因為失車越黎越多 而政府冇諗住做任何野
同埋講真 醫療又係一個問題
同埋交左咁多稅 有急事上黎 有冇醫生睇?
物價貴 oligopoly又係另一個問題
當然呢度始終民主國家 可以利用手上選票
惟一希望就係出年大選唔好再俾liberal執政 如果唔係成個國家都冇咩希望
笑死 到你有票先再講啦
都唔好講呢度d加豬多到
屌就識 叫佢地投票不了
笑撚死
手上冇票 都可以用對腳黎投票既
仲後生 有學歷 有儲蓄
一個地方唔適合咪去下一個地方囉
走走下你就發現加拿大原來都唔錯既
一個地方適唔適合自己都係睇個人
同睇際遇架姐
上面先話主流意見係加拿大差 依家又話適唔適合係睇個人
上面主流意見個句係我講既?
笑撚死
不嬲百貨應百客
有d人本身能力唔差 但呢度個job market冇乜適合佢既工
佢咪可以去其他地方試下
佢哋講到係加拿大問題唔係人嘅問題喎
嗱搞清楚呀 我從來都冇講過覺得哩個地方歌舞昇平一啲問題都冇
唔好又借啲耳加啲罪名上嚟呀
我一路就係講緊有班人一味將某啲嘢無限放大以偏概全
仲有班見到人叫人走就起哂鋼
當條友都講到留喺加拿大慘撚過香港嘅時候 點解suggest佢返去唔係最可取嘅做法
真係覺得加拿大差到咁點解要屈就自己迫自己留喺到
#142嗰個都唔叫以偏概全佢嘅口吻講到所有移民都係咁喎
嗱再搞清楚呀 我幾時屌個提出問題嘅人?唔好又借啲耳笠啲嘢上嚟呀
仲有你都幾跳 就上個reply先鼓勵人試下其他地方 到我話我一直都鼓厲你又可以即刻咬返我
我唔覺得142有d咩問題喎
同埋你個人都幾撚難溝通係真
我表達我自己諗法 你就屈我話你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞