加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
2022年多倫多全職人士有27%人搵100K或以上
如果只係計男有32%,即係每三個男既full time worker就一個搵100k或以上
而香港有25%人月入港紙31K,25%男搵33k或以上
即係數據上依邊搵100K年薪既人數百分比其實同香港搵30K差不多
如果係男仔,依邊搵100k既人數百分比比香港搵33k或以上仲要多7%

唔係話一移民做到top四分一人好容易
但100k都唔係想像中咁少
生得都唔會完全冇錢啦
唔知你個數據喺邊度搵,不過肯定好多人有side job, 加埋可能過100k
有冇年齡分佈
會唔會係好多經驗都係得100k
我覺得係計緊交稅,咁除非係cash job , 如果唔係都會計稅。呢邊D人報稅誠實好多。
不過如果Toronto 係唔計 Markham, vaughan, Mississauga 果D,真係會高好多。
如果淨係計移民人口
就唔會係呢個percentage
有年齡分佈個個就唔係計full time
係full time part time包埋
https://www12.statcan.gc.ca/census-recensement/2021/dp-pd/dv-vd/income-revenu/index-en.html
2019年既數據
25-29歲中位數38k,100k係top 5%人
30-34歲中位數50k,100k大約係top20%人左右
當然,年齡都好大分別
呢到齋計左就業人口
唔係話呢條數唔岩 我相信多倫多作為經濟中心好多人係搵到咁嘅人工
但係當失業率淨係計攞緊ei嘅人都係咁高
未計大量新移民 難民呢d統計唔到嘅失業人士
個percentage 未必真實反映到成個城市就業狀況
至少香港新移民都可以做份散工搵三餐 係個pool入邊
呢到我諗會比較難少少
係,通常人工統計忽略左依類人
人工幾高都好,搵唔到工就冇用
啱啱搵到份電訊公司,有冇巴絲需要轉手機上網或者家居上網
有咩優惠先
你用緊咩台?
你咩公司先
試下簡體網站
有冇入夾租tg group
有d都係男招男
聽落好危險
Bell/Rogers/Fido/Virgin都有做
已經失業左5個月,一直見工都唔請
https://lih.kg/3732810

以為加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞