加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
點解依家搵工情況好似仲衰過上年咁
真係搵到好想放棄
想搵份正正常常嘅工原來都咁難
搵緊咩工先
想問下如果本身返兼職,中途轉工咁點算要死死氣問返前老細出返封工作證明信俾自己?
Yes
IT
大家建唔建議隔岸租樓?
我帶住隻貓,冇咩airbnb可揀
我驚未睇過就租會中伏
從來唔建議除非你有熟人信得過幫你睇
租樓都係好多唔比寵物
試下搵house嘅bnb冇咁嚴
No. Canada 勁多scammer. 未睇唔好租

岩岩搵到兩三間bnb 好撚貴
一個月連埋tax要1900左右
驚俾人趕走
呢邊租客大曬landlord仲驚過你
搵偏啲唔近地鐵可能會平啲
我既睇法同主流唔同
一直我都覺得隔岸租樓係冇咩問題
前題係你要問清楚睇片同相睇清楚

移民本身已經係好大件事
你一早租左,落機第二日就可以入住
黎香港之前買定傢私,睇下可唔可以租定部lift (依邊搬屋要你租lift)
通常業主/agent都會幫你比lift按金
咁你好快就可以有齊野開始生活

airbnb本身貴,你又唔知要租幾耐
依邊搵屋又麻煩(唔知依家好少少未),一個租盤好少少既都差不多10條友同你爭
你又只可以同一時間比一個offer,每個offer都要等1、2日
每日既生活就係睇樓,比offer,驚業主唔要你,decline左你又唔知airbnb租到幾耐,要你走你又要再搵過airbnb,然後又要再睇樓
無限輪迴

一早租定頭一日裝好床裝好電腦椅咁,已經應付到你基本生活既8成
頭一個星期已經裝好哂d野,買哂生活用品,仲可以有心情去搞銀行搞sin卡同開始練車筆試,仲可以周圍去下散下心

基本上要個agent影相拍片,自己google map下周圍既環境
上網睇下有冇人住個區,甚至係住個度,睇下評價係點
做齊哂其實好少會中伏
好似d人買樓花咪仲驚
連真相真片都冇,仲要百幾萬咁買
租樓起碼有真相真片,而且退一步講有咩問題都係租姐到時好唔鍾意咪再走
而且親身去睇都唔一定保證冇伏,但個種要等既心理壓力真係會好大
想問下City of Toronto 嘅工或者其他政府工係咪只會請有PR嘅人?

過左黎無耐, 報過幾份都冇咩聲氣咁
有冇溫哥華會計巴絲搵 inventory accountant?

有興趣就tg我
https://t.me/dyoxidea

利申:只會 forward份 resume俾同事,俾人 ghost同唔請唔好屌
來個時係隔岸租,重要未裝修好,係有住附近朋友幫手睇樓,同埋屋主好快ok,之後來到都再查冊先安心

帶貓會影過帶狗,但最好都講埋,主要係Pet Damage Deposit問題,你唔講到搬個時扣曬你就大鑊
唔該哂樓上咁多位意見
我都搵到好攰
公司請replacement請咗3個月都未請到
可能係hr問題
老細心頭高但岀手低
想用80k-90k請個市價110k既人返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞