加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
依到睇DR既攻略係
早一日book如果walkin就間野開9
就830係門口排
好多睇過之後都可以上網book
傷風感冒就直接行去揾藥劑師
佢地都可以開藥同唔洗排隊
又有得claim返公司medical
一半4、5皮?再過多10年大部份10皮?專業人士都唔係個個得
痴撚線
叫佢去工作台睇下咪知 香港容易搵錢容易儲錢無人唔認同,不過就唔好吹到咁大,同當初吹外國係天堂班人有咩分別
之前先講過哩個問題 然後就有人衝出話「係人都睇得出唔係講大多數人啦/你話佢只係你捉字虱/討論區無需要咬文嚼字 blah blah blah」 但係當日又話人一味唱好
依家只要係放負就講咩都得 唔同意就話你係愛加力
arrivescam又係
笑死又衝出嚟護航 講好嘢就水鳩人移民 講衰嘢就明顯只係講少數人 反對就係曲解人意思
最緊要標籤對方做愛加力 製造二元對立就站穩不敗之地
成日衝出黎果個會唔會係你呢其實
你又開始有讀寫障礙咁出黎屈人啦
肯定係我講嘅就肯定係屈人 你話我係愛加力就肯定係事實
又開始上綱上線好似d潑婦咁
下 你都真係幾撚好笑 前排先喺同一個post話我係愛加力 依家講返個事實又屌我上綱上線 乜撚都有得你屌
“我講既野就肯定係屈人“
好似d死港女好嬲好嬲
於是就講野勁極端 好似個d 得啦我錯曬啦咁
我的確認為你係愛加力
但我既認為就算其他人都會咁諗都唔代表一定係事實
不過我覺得愛加力黎講 你算比較搞笑既一個
你都真係幾撚搞笑話完我屈鳩人到我講返件事就再話我死港女
我屌哩到稅制有問題 屌人揸車離譜唔見你攞出嚟講
唔啱你心水就屌人愛加力 乜撚都你講哂
”唔啱你心水就屌人愛加力 乜撚都你講哂”
又黎passive aggressive啦
咁樣係唔會幫助討論架
點解我要覆你
係因為下面呢段你講架

之前先講過哩個問題 然後就有人衝出話「係人都睇得出唔係講大多數人啦/你話佢只係你捉字虱/討論區無需要咬文嚼字 blah blah blah」

你括號個段野就我講既
但當初原文就係有條友話加拿大d後生仔難搵工
career prospect 唔好
呢樣我覺得人地討論緊既係一個現象
的確普遍存在係好多加拿大後生仔度
但你又為反駁而反駁咁話人地講到全部加拿大後生仔都係咁
於是先有 你括號我覆你個段文字
唔通我今日話香港零售業經濟差
你又要話 我屌曬全部香港零售業
明明有幾間個銷售數據都幾好
直接quote返當日條友講嘅嘢

有咁上下年紀 多數係為仔女移民
咁個仔女入左學校 目的已經達到一半 之後就係捱埋佢
但後生嗰批 工又搵唔到 搵到又得minpay 又入唔返本行
你話攞左pr先 唔講儲唔儲夠鐘 攞左都會諗係咪咁就一世
朋友圈又唔同哂
要career path冇career 要生活又冇fd捱貴租 要你個pr又會諗要嚟做乜 值唔值
種種因素下就會萌生回流既念頭

我話佢一竹篙打一船人講錯咗啲咩
我當日同你嘅對話我好早期已經講過我認同佢講嘅嘢係有發生緊 但我唔認為係所有人嘅經歷
佢嘅講法令我覺得佢係表達緊所有/大部分喺加拿大嘅人都係過緊咁生活 而我表達唔認同
再提出有人唔係咁覺得 我都講明「唔通有人過得好 鍾意哩到而留低 就可以講到所有人都鍾意哩到咁?」
然後你就開始曲解我嘅意思再標籤愛加力

就好似哩串reply上面嗰個講到個個十皮咁 我一路提出嘅就係即使攞嘢嚟屌都屌得準確少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞