加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
即係咁
單野都過左成個月
我依然認為原post係講緊個社會現象
而唔係講緊所有加拿大後生仔都係咁
不過單野都過左個月
你又無啦啦冤鬼回魂咁樣斷章取義quote人地講既
覆你又話衝出黎
咁講十皮嗰個你又會唔會話佢係講緊社會現像先
嗰兩個user講嘢嘅方式就係俾緊同一個感覺我 咁我咪講返之前已經講過哩個問題
人地真係係加拿大,你呢?
條友vpn移民講左成年都未嚟
咁我就住佢個cases 100K cad, 一個月take home 就5900 近6000,租佢話800, 你咪自己計可以儲幾多
100k喺哩到計咪唔算低人工
但係你同香港比好大機會係低咗
唔少工哩邊真係低一半
即使當6算計cad100k一年都係得hkd600k 則係hkd50k/month 咁講真喺香港嚟計又唔算搵得多
你都幾care加拿大
你咁有主見其實都大可以繼續你嘅諗法
唔鳩洗理條女諗乜啦
反正睇字面你都同條女唔sync
邊到抄返黎
800租到成個basement
行山好過香港
冇見過白卡 一陣間skytrain轉頭又ttc 仲要又快又乾淨
淨係嚟過一日都咁撚多嗲
同人傾計又突登搵交嗌咁
唔俾人真係覺得生活開心
有冇諗過自己都幾有問題
Canada's fantastic. Just like everywhere in the world right now there are a bunch of butt hurt right wing nuts who take every opportunity to whine and shit on their country. Yes Canada has issues. Just how every other country in the world has issues. We're still one of (imo THE best countries in the world.
fg nursing 高人工過NHS pre tax醫生post tax 更加唔洗講
嚟嘅話就直接退休或者做小生意開下child care之類
冇可能打工唯有儲多幾年前
pr仲有2年後3年
仲有時間諗

俾你講到同西貢差唔多
去過joffrey lakes未?不過你冇住過加拿大 人係新加坡vpn移民黎加拿大 同你討論唔到
我就冇去過
你講嗰個我啱啱google過應該係靚既
但佢同我講話係屋企附近半個鐘個d
好似咁樣

咁呢個應該唔會靚西貢幾多掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞