加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
同意呀所以唔好諗住我全都要,要清楚自己要咩
你以外國人身分係上海東京咪係,local 日本人人工狗都唔屌
依家容易程度就係廢人都有機會拎passport咁本身係廢人,何來大機會成本
有料既,賺夠錢過幾年再EE又得,或者直頭黎到都過到愉快生活
同事問我點解黎加拿大

呢個問題仲難過interview
我直接答佢想試下係其他國家工作,或者過幾年再去其他國家
東京唔會容易啦人工中位數得香港7成,未計稅
但EE既難度又唔係真係咁低
當你22歲大學畢業,26歲PhD畢業立即過左黎加拿大做3年野,依家29歲
英文滿分,仲要帶條女黎又係博士畢業又係英文滿分+3年加拿大經驗
咁樣都只係510分,唔係特別programme既話連cut-off都未到
根本唔識法文、唔係係度讀書、唔係stem既話,當你有依個background都申請唔撚到EE
計錯左未計條女不過唔好意思,都係唔撚過cut-off
做咩唔講政治?
點會有呢啲database
其實每個人有咩考慮你又知幾多,自欺乜春?
老細冇出ot同假期錢 , 去左勞工處report佢
結果係佢要比返錢我 但係過左兩個幾星期
佢唔覆機 唔過錢 個政府部門淨係話會send email 搵佢
由report到佢地出結果過左超過半年 啲錢係咪凍過水
想問下大家當時owp approve咗之後幾時開始搵工
未搵地方住未有SIN未落地就send cv搵工會唔會變相機會好微
報上明報or鬼佬報紙
基本上未落地冇本地電話會直接screen走你份cv
落地settle好(搵租盤/開bank/開電話號碼)先再搵會實際啲
FYI 某間紫色嘅電訊公司有得比你香港開咗卡攞咗冧巴先,你睇下resume上面寫個電話號碼會唔會大機會啲
一係用fongo?
隔岸搵工其實都幾難….已經唔好講能力經驗呢堆嘢,淨係講availability都難啦
呢度興two weeks notice, indicating that 人地想要你就expect 你兩個星期內到職。我當你有料到人地肯隔岸俾offer 你,你自己又有無信心收offer 起計即刻買到機票兩個星期內飛嚟加拿大settle 哂住宿銀行電話卡sin number 所有有嘢番工到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞