加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
加拿大軍隊/Federal Sensitive嘅部門就寫明要pr喇,其他冇喺job posting寫明嘅根本wp都做得至少我見9成以上市、省政府嘅job posting都冇寫
咁你就錯
你tick咗唔係PR/Citizen
system已經filter走咗你
你幾勁都無用
賴啦自己睇吓省政府㩒下apply有冇問過你係咪pr/wp/ sin number先啦
AB有問係加拿大咩status
今日先報咗2份
你自己㩒下咪知 有d講到明pr優先
如果未有pr連一般office工都搵唔到
點解會ff有pr後會搵到個d pr優先既政府工?
上網打兩隻字9up下有幾難
都唔係話想打擊人自信
總會有人有PR之後真係搵工易左,但我相信唔會係大部份
有可能你個一年stream b儲到經驗、英文勁左、識到人所以一年之後搵到工,同你有冇PR冇咩直接關係
如果做黎做去都係唔進步、唔練英文、唔去識人,咁比你有citizenship其實都唔會有咩改變
咁本身上黎屌又唔代表搵唔到office 工,搵百幾200K都可以上黎屌,覺得無前景既
唔屌點對得住香港人連登仔哩啲稱號
搵百幾200K應該就唔會想做政府工
政府工都有肥位,計埋pension 都可以唔差,政府工都係睇份pension 姐
好奇政府pension洗唔洗供?
出面d pension好多都要供,計下計下將供左個份錢放去股票隨時回報仲高
仲要計埋公司match你嗰part喎
要,但係等於香港長俸
有計埋呀
當然唔係個個人玩股票,玩股票又唔一定賺,咁pension就係穩中求勝既方法
咁我又好奇
要做到200k係要咩位?
我見100k唔難,好多專專地既工entry都咁上下
當公司match你一樣percentage 則係你供$100佢match你$100
咁你攞$100去股票最少要賺$100先break even
仲未計pension入面嘅gain
股票真係輕鬆100%+ profits?

有啲仲要match多過你自己嗰part
定唔係咁計
你私人公司揾100k同係政府入邊100k既工作量
係無得比既
我老表係city入面計交通燈
2星期先要返office一次吹水
每日工作時間3個鐘都無
但揾緊130k一年
AB省唔清楚
不過我本人+身邊都識多過一個人owp有政府interview/offer
之前幫過位絲打執完cv佢都有得in政府
講緊ON省同BC省
咁建議過嚟安省
當公司供一樣,同樣30年既話
pension年回報5%,咁你股票有8.5%左右,30年個數就差不多
而且如果你放入tfsa,拎出黎係唔洗比稅,依度都差左好多
pension你拎返都係要比稅,你要比少稅就要每個月拎雞碎咁多
雖然話就話當rrsp所以本身都係扣左少少稅,但扣左既稅遠唔及你拎出黎比返既稅

股票你又可以一炮過拎出黎,未退休都好,有咩事可以應下急
pension就唔得
未計有咩三長兩短好快死撚左既話就仆街了雖然有d pension會將筆錢比左你另一半,但都唔會100%比哂

不過講就咁講,股票要做到咁高回報唔容易所以我都唔否認pension係一個穩陣既方法
真係好天真
除非係做啲某啲工種
如果唔係pr同owp冇乜分別
如果你計tfsa咁其實每年個room都係得好少
咁計嘅話我會兩邊打爆佢
好多人都三樣打爆曬架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞