加拿大移民工作搵工憤鬥區 (12)

989 回覆
4 Like 4 Dislike
真話講唔講得㗎
過埋條C63 Bill就真係收皮到時佢話你Hate Speech就係 最高刑罰係終身監禁 不過呢件事都唔多見到d移加HK YouTuber有提過
呢排YT興no hell Canada
啱啊 人生唔係淨得政治 如果一個人嘅人生只有個啲數字而放棄其他生活前途同錢我冇嘢好講
人生就唔係得政治,不過大大聲笑鳩人地,話人地做踩界野抵死係你先得姐
會唔會有t4
我覺得係加拿大講野都會有壓力WO
遲下話憎中國人隨時可能比人拉同香港一樣
又有d人好重視個pronoun,唔知之後講錯又會唔會比人話歧視
再極端d屌下d道友homeless又歧視
依家未發生,但依幾年左得咁緊要,遲下可能成真

麻煩晒鳩下鳩下淨係搵工其他唔太熟
我都唔係好記得
BTW 你儲夠鐘之後可以叫你老細寫封approval letter
可以證明你做咗幾耐同埋真係喺嗰間公司到做
記得要有埋老細簽名
而家慣左講野唔會講國家,種族,性別
同埋最好乜撚都讚就實無死 講衰野就係歧視 講好野唔會有人屌你歧視成班加豬活喺美好夢幻世界之中
有d公司個system好鳩,要好麻煩先睇到official pay stub,平時比你睇就只係for reference
同埋正路就唔會冇t4既
大撚把 而家個世界根本愈嚟愈痴線
中哂被害妄想症我係班權貴根本當係魷魚遊戲真人show咁睇
你試下好似班trucker咁反政府
咁講真話人似外星人就算唔話你歧視都話你冇家教啦
咁都係要睇對象正如你都唔會話一個陌生人似一隻豬
講男朋友女朋友似動物似某d野都好正常既
同埋重點係內容係佢show我地一張合照比朋友睇,我扮到鬼五馬鹿咁,佢話我似外星人,都比人話歧視
真係痴撚線
班人本身唔熟?
佢朋友同佢好熟,識左好多年
所以我都o哂嘴,朋友之間大家互相傾下拍拖野,都會無啦啦比人屌種族歧視
咁佢都幾戇鳩so far同哩邊識嘅人圍內傾計都冇遇過哩啲嘢
我都相信應該係好個別既情況,但又真係有依d人存在好神奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞