小情侶五百萬上車洪水橋一房 計錯數供樓壓力大、睇好前景唔後悔

1001 回覆
266 Like 43 Dislike
幫佢兜下:個位咁西,請看更都要加錢先有人肯做啦
當你係老闆,有錢應該買貴樓啦!咁睇當區樓價,元天屯邊區平均呎價高過中西區、灣仔區?
買200呎樓供兩皮幾無大半份糧樓價跌跌幅第一唔保值挨20年世界vs租4/500呎樓住大左兼每個月多1皮剩又唔洗蝕樓價
為買而買夾硬買層咁既樓叫「上車」好心留返d錢啦
你係女真係覺得咁樣叫做好嫁得過?
你覺得冇錯呀,有錢人哋都係睇貴樓,人哋買新嘅都係兩三千萬以上嘅獨立屋,最渣嘅都要錦繡嗰啲千幾萬嘅屋啦
九成上會嘅的確係戇鳩,但係你用20年嚟睇樓價年年都跌,息口年年都係咁高咩,你睇返20年入邊現在咁嘅息口佔咗幾多年?20年前沙士嗰陣買樓啲人夠話個班係傻㗎啦,20年後你睇返又點睇啊?
咁講緊2021年上車就係用佢角度出發㗎啦
宜家講返03沙士有咩意思?同自己講層樓幾百萬買返黎唔夠幾年蒸發左幾十萬宜家高息樓價跌假象黎催眠自己呀?
越聽你d口吻就越似AA狗宜家香港個勢你呃得到邊個
難聽講句睇好深圳樓仲多過香港樓
沙士後有一車車大陸人掃貨,一堆七八十後人口出嚟做嘢,剛需加炒賣咪搞到咁。而家大陸樓爆又經濟差,香港人口老化,00後人口又少,賣樓移民嘅人又走咗唔少,冇人炒同剛需萎縮,樓價點撐得住
意思係話長遠都係升呢一句其實根本冇錯除非你認為香港可以keep住20年都係通縮,但呢個世界印錢永遠比收返錢容易
一個快遞嘅地方從來都唔需要淨係靠本地勞動人口如果嗰個地方係有錢搵嘅自然就有人嚟,香港如果真係搞番掂啲經濟,而家冇買只會後悔

Ps其實我都係租租
搵到錢洗撚幾年財赤幾百億咩,仲要年年減退稅額。

唔買後悔,你水原大師兄上身
搵唔到錢係暫時嘅姐,貨尾清到7788,咪又係要買番地,但係今次政府真係要學精,唔好一次過賣咁多地,減少番供應,d地先值錢
老人家公屋特快

隱藏好資產拎綜援免租金都仲得
呢批除咗則靚管理平,重點係呢啲咁黐能線嘅規劃,絕跡市場 。政府同發展商仲點會咁益你,集中起咁多康體設施喺正你屋苑周邊,幫你執靚條路,然後賣地比發展商起低密度?! 條數根本無得為! 講緊係元朗市中心地段喎

如無意外應該係7成銀行30年 2成發展商25年
2年後樓價跌 轉唔到按 要硬食發展商貴息
點解銀行要借7成?
唔借盡?
係咪入息唔夠
藉口嚟姐
隔離洪福邨大撚把人做保安喇
投資嘅咪唔會揀,自住一定係佢地好
500萬其實向市區仲有好多選擇
好多市區樓30幾年都係400幾萬有找 仲要係400呎以上
除非佢地要搵市區有會所果D新樓啦
北部都會區 粉嶺one xxxxxxx都係14k,15k 走去買洪水橋真係好叻
呢個盤應該都蝕到仆街
岩撚哂
就係因為公屋出身所以先逼到佢地急於要建立自己屋企
同d 撚樣屋企人一齊,只會不斷用各種原因問你拎錢
加上由細到大都住公屋,想住下私樓
咁就做成錯誤
所以係窮撚生仔正仆街
而家已經夠,冇商業部分 車位又少
好慘,好多人只係想有個自己嘅空間,買個安樂窩
但係換黎咁既結果…

呢個故事嘅教訓就係其實買樓自住都係投資(做按揭仲要係高槓桿),一定要預計各種更壞既後果,去新樓展銷會俾人沖昏頭腦10分鐘內落決定點都太倉猝,自住驚西更加係自欺欺人。
跌咗個首期,每月還嘅利息仲貴過租金,無所謂只係呃自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞