小情侶五百萬上車洪水橋一房 計錯數供樓壓力大、睇好前景唔後悔

1001 回覆
266 Like 43 Dislike
佢哋最錯係9按上車, 諗住唔洗蝕升幅, 無視19年後環境逆轉

慶幸係香港經濟問題未現形
元朗大把單支舊洋樓400幾尺,330萬左右埋到單,行5分鐘去到西鐵站
屌, 有單利寶萬五癲癲地
例如呢
樓市下沉,連帶部分二手居屋的業主亦難逃蝕讓命運。馬鞍山錦英苑一伙3房單位,最新以自由市場價365萬元沽出,呎價僅6,588元,重回近9年前水平。

中原地產分行資深區域營業經理胡耀祖表示,該單位為馬鞍山錦英苑E座低層02室,實用面積554平方呎,3房間隔。原業主最初叫價約400萬元,比買入價已低20萬元,最終再獲議價以自由市場價365萬元易手,折合呎價為6,588元。

持貨8年貶值13%

根據中銀網上物業估價顯示,單位約值451萬元,呎價8,140元。是次成交價比估價低約19%。原業主於2015年以420萬元購入單位,持貨逾8年,是次轉手帳面蝕讓約55萬元離場,單位期內貶值約13.1%。

原文網址: 馬鞍山錦英苑三房365萬沽 8年帳面貶值13% | 香港01 https://www.hk01.com/article/952148?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

這單係見過最低
400萬以上三房都幾單
兩房仲要500萬
好多已補地價二手居屋都係400萬左右
又嚟自住驚閪
最多咪針
俾你兜到佢唔生仔
佢地本身係市區租緊樓同居就唔可以組織家庭?
買樓同組織家庭係兩回事喎 一個家庭一定要有樓?
二百幾尺唔好虐畜啦
簡單一句,斷供拍賣完還唔晒,係2個人一齊上身定係單人上身。 一齊上身個risk 咪2個人一齊食
跌市影背脊,驚出街比人笑
早幾年升市個陣,d人買樓上youtube上電視人生贏家咁做晒訪問比晒Yeah咁教人借爆買樓
搞埋同大陸連接遲早拆埋關口
到時你覺得深圳樓升到香港價定大西北樓跌到大陸價呀拿?
我取中間,深圳向上升,大西北向下跌到同深圳一致
即係點發展都唔會升得去邊
咁多土地供應,想升都難
你估話拆就拆咩....而家兩地物價水平仲有一定差距, 拆關對兩地都會有不良影響, 點都等到兩地水平接近先會拆啦, 至於要幾耐就無人知啦...
咪係囉 死公屋仔 訓橋底呀?

佢地都未擔心洗你班公屋仔擔心

多謝地產狗提供笑話
銀行職員還說自己在銀行任職7年

笑撚死
唔需要phtsically拆
計返條數其實佢地本身租緊市區樓嗰個負擔
可能更加容易生小朋友
宜家剩係住已經佔左家庭收入四成多啲
生埋小朋友嘅話真係好大壓力
洪水橋番工既住堔圳真係15分鐘落到嚟
最新成交得番8千幾
記得有個人經常比人笑咩
寶星
26000 9成按
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞