小情侶五百萬上車洪水橋一房 計錯數供樓壓力大、睇好前景唔後悔

1001 回覆
266 Like 43 Dislike
無計啦,lum住升ga嘛
人哋大把錢
洗你班曱甴擔心?
對面海南山計實用面積貴過大西北喎 深圳再上升同深圳一致大西北咪會升囉
竹門對竹門,木門對門木,你用大西北同南山富人區比唔合理,我覺得合理價錢係褔田同羅湖之間
最近大西北喺南山 深圳樓仲要計7成實用面積
啟德隔離就係觀塘區,點解觀塘樓唔係賣啟德價
5球買一房咁諗唔開
其實依個價舊少少既兩手都買到啦
仲要搬入左之後等小巴出城應該等到high
Btw 18k一手都有大把選擇
大西北假期多小粉紅唔揀
康城依d中產城先14k
反正自住驚咩蝕
福田區均價好似都接近10萬一方喎 計返香港實用面積唔知幾多呢
匡城 港版加沙比狗住出晒名
根本廢物3寶應該只值呢口價, 當日條友都唔知點住一世
呢位業主唔知依家心情係點

2021年08月30日17:30
利寶大廈連天台戶賣414.8萬 創「置樂三寶」新高

屯門利寶大廈、萬寶大廈及麗寶大廈合稱為「置樂三寶」,向為全港上車終站,但近日樓價都創新高。美聯朱恒朗表示,利寶大廈一個連天台單位,實用面積約269方呎,兩房間隔,有裝修,6月時放盤開價450萬元,剛以414.8萬元售出,做價創上述3項物業歷來新高,呎價約15,420元。
你都啱既 Wetland 中低密度 LYOS 低密度 但Wetland 成個大花園都唔使咁貴
洪水橋

498萬元

SHK管理點都好過長實
明明對面成個洪福邨 點會冇人做保安
附近咁多屋, 洗乜咁辛苦做呢間
長實既管理... YOUTUBE好睇過戲
無人提附近既滙都I
畢架山一號咁貴, 當年班業主一樣俾人撚狗
長實旗下九龍塘豪宅畢架山一號屢鬧出醜聞,昨又再捲入官司糾紛。畢架山一號的住戶昨入稟高等法院,指控屋苑在建築結構上出現多項缺陷,要求長實賠償。據了解,該屋苑的公用地方一直以來不斷出現問題,包括停車場及大廈外牆漏水,導致單位內滲水,甚至令單位內牆身長出菇菌。

原告在入稟狀指,被告自 99年買入畢架山一號的地段開始至今,在設計、建築、維修保養、監察等工作上,有疏忽、違反合約及責任,導致畢架山一號在建築上出現多項缺陷,但入稟狀沒有提及缺陷詳情。
據了解,業主立案法團已委託測量師完成報告,列出畢架山一號逾千項出現在屋苑內公用地方的問題。其中一項最嚴重的問題是漏水,大廈外牆、停車場、會所均出現漏水,每當落雨時情況尤其嚴重。有業主指因為外牆漏水,導致其單位內的牆身竟然長出菇菌。

其中一名業主亦批評屋苑內的公用地方出現多項問題,包括她單位大門旁的天井門,原來一直未完成安裝;會所地板損毀,但沒人維修;她曾親眼看見近泳池的牆有白蟻。

至於停車場亦嚴重漏水,發展商要在停車場的天花安裝多個托盤盛水。此外,進入屋苑範圍的大閘及車閘亦失靈多時,不能自動開關,管理公司要額外聘用人手負責開關閘門。屋苑附近有十多個斜坡,但沒人維修,她不滿說:「起屋都起到,冇理由個斜坡整唔好。」

消息指,業主與長實周旋多年,但對方一直只是「遊花園」,沒解決問題,故業主入稟索償。另因多個業主投訴單位露台天花有瓦片剝落,長實早前安排承建商為每個單位進行維修,工程仍在進行中。
留港
你話呢
冇錢買套了
射到條女滿滿的精液
正宗creampie
又要扮型買新樓, 無計嗰喎
LYOS戶數太少,同埋半個屋苑都係排屋….
不過5.6真係太貴….

wetland管理係新地,而lyos係長實
傳聞話尚城投訴到暈….調過去lyos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞