小情侶五百萬上車洪水橋一房 計錯數供樓壓力大、睇好前景唔後悔

1001 回覆
266 Like 43 Dislike
2個人洗 出嚟住就好多洗費
當一人一餐都100 400一日
30日都 12000
雜費差餉幾千
家用又幾千

住供水橋出去市區來回分分鐘 100日 (4程)
依度又3000

咁樣都扣你2萬零

最後未每人除開得幾千可支配收入
租=幫人供樓
供=幫銀行出糧

月供26k有大半係息
儲條毛咩
居屋抽到先得
基本上用綠表+埋老野先有得揀樓….
香港地有錢既弱智特別多
供=比息我哋依啲做定期嘅人
安達臣出面去到四五十粒珠都有得去選喎
原來而家易咗咁多,早幾年梅窩居屋都搶曬
要做業主威威呀
講真好撚慘
家庭月入60000 係香港點都係中位數以上多多聲
都剩係住到無雷公咁遠300尺垃圾盤仲要即刻負資產
咪話條女好傷,打少句都唔得
雙租成本太大
兩人的目標都希望建立家庭, 生嘅機會好大
仲未分手
證明係真愛
主要輸係貪新呢樣野到,唔貪新買返傳統上車盤,起碼地點交通好,真係頂唔到都有得走,lyos分分鐘係有價無市無成交。

買個舊既物業,最多咪預返十幾廿萬做大維修,佢依家俾多咁多,成件事向左最差方向行。
一世住公屋,一世贏,希望新來港工作嘅外勞都可以享受公屋,嚟做嘢冇理由唔俾地方人住
要炒起唔少野做過
當係加多間房要推門先出到去,但d去水斜水又要改。
加個天台玻璃屋都應該夠,但要入紙改則
分層垃圾房就真係無得攪,本身仲係開放式樓梯
最多係加個垃圾桶係basement 再靠住戶自律
酒店房都嫌細
仲要佢一定冇酒店房咁實用
鐵窗邊緣嘅感覺
去大灣區旅行
玻璃屋解決唔到斜水問題呀,話個去水位係lift果頭架,唔炒起個地台死緊架,d水一樣係門喇入。不過咁整一定要入則改

垃圾房就每戶門口放垃圾桶算喇公屋式管理,每晚8點收。最多每戶夾多少少管理費請個特更清潔呀姐收call即收垃圾
香港好需要依啲豬兜鎖著係香港提供一世人既勞動力,地產商well done
個陣時啱啱恢復居屋無耐
餓得太耐喇
宜家一黎需求低左(由治及興左)
二黎一手供應越黎越多
加上價錢跌左,有置業考慮既都更偏向私樓
加埋安達臣位置認真麻麻,自然無咁搶手
行業整改行政處罰
今年嗰批20珠以內 元朗中層單位放題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞