小情侶五百萬上車洪水橋一房 計錯數供樓壓力大、睇好前景唔後悔

1001 回覆
266 Like 43 Dislike
香港情況完全睇唔到升嘅跡象
基礎玩爛哂
紮咗佢
。。。。。。。你係咪弱智。。。。
親眼目睹 查看 兩樣嘢嚟
買唔係問題, 問題係佢了唔了解將來西鐵洪水橋站既位置o係邊?

根據路政署<位於洪水橋的鐵路車站控制建築圖則及工程展開圖則>顯示, 個站會o係現時西鐵線緊急救援入口 EAP25 (Emergency Access Point EAP25) 附近。

呢個位距離現時洪水橋新樓盤, 快則要行接近20分鐘, 慢則接近30分鐘, 呢個距離算唔算坐擁西鐵優勢呢? 近唔近西鐵洪水橋站就留返買家/準買家自己諗了, 而呢個站最快都要2030年先啟用。

唔好踢爆埋最後希望得唔得
出完糧嘅儲蓄率就係最大嘅安全感,衣食住行使撚晒,未來要用錢點算,層樓lock死晒啲錢啦喎

賣咗佢套現?你叫一個22年買嘅業主依家套現囉,睇下套到幾多?負資產啦喎仲套?你供完層樓已經三十年,舊錢就複利之下可以增長成點?

供緊層樓冇錯係自己,弊在利息管理費差餉等等嘅支出仲大過租樓,未計買樓厘印同經紀佣金、你買樓舊錢可以生息,依家為咗買樓lock住咗幾百萬三十年,仲要住一房,用上樓嘅一百萬用嚟買美債收息一年有5萬,夠畀三個月租。

簡單講句,19-22年借高成數按揭買樓嘅業主佢哋人生已完,而未入市又諗住入市嘅自己諗過,高息仲會維持一段時間,全球資產去泡沫去杠桿依家先開始
有小朋友要換大啲,做雙租唔得?
比咁附家用都傻仔黎
講到人哋要跳樓,人生已完,睇人仆街最開心
果陣見哂港共真面目仲要買
點計到蝕300幾萬
終於有正常嘅回覆
唔呃自己點頂
根本唔知仲會跌幾多
唔追差價都一鋪冇晒儲既錢
最慘通晒天邊個去買呢個盤
買左既只能永遠自住
根本而家買新樓局食貴管理費
你都入咗場佢無理由唔湯多你一刀
有排坐
要睇醫療進步幾多喇
好似就嚟見到突破位
如果DNA都可以做埋 應該就突破天際
到時大家死因多數就係窮/意外
買左元朗居屋果啲笑撚到佢面黃
真心弱智 預算有498萬點會買唔到呀 根本就要求太高 呢個價當時都可以買到400呎二手居屋 買舊樓起碼有得住先
銀行職員買樓唔係可以借十成咩
400呎實添
有錢但冇腦
咁買大灣區唔好?成千尺都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞