小情侶五百萬上車洪水橋一房 計錯數供樓壓力大、睇好前景唔後悔

1001 回覆
266 Like 43 Dislike
有6萬既
26000=42% 61k啦

的確佢柒既位只係洪水橋+偏D
佢做咗七年

一入行就qe中
梗係未見過
個價要郁首先要有成交
問題係,佢份工保唔保得住
今年開始好多行都開始爆同炒人
公屋妹學人買樓即負資產
傻西供供 成日覺得自己供款所有會注入資產 租樓就係純支出
點解
係中國香港已經夠濕9啦
仲計咁多咩
樓都未開始住就跌到仆街
仲要兩個人搵6萬幾都只係住200幾呎
自住驚西
鐵路? 2034只係有一個洪水橋 北環仲要2040先接通......

姐係話BUBBLE區都未撚完善, 佢地退休了
管理處:你要垃圾桶呀嘛,而家咪俾你囉
早幾年吹到高潮既科學園話都靜曬
佢以為就係咁多支出? 收到慳到份租,但地租都唔平,加埋負資產、超貴管理費,唔駛一年就一定後悔買洪水橋。
垃圾NO田行中間穿去兆康好似仲快過23分鐘。。。
佢係好明顯有誤會
樓價宜家係500萬買返黎,佢個講法係當呢兩條友fullpay
但係呢兩條友宜家係做九按上會
本金連息應該至少要還七百幾萬俾銀行
就算當佢幾年後500萬平手賣到
唔好講換樓,剩係賣樓都仲要抬錢,講緊抬兩百萬,未計雜費

嗱未來嘅野就無人知
之但係如果未來個樓價都唔識升(已經唔講再跌,再跌佢地應該會跳樓)
呢兩條友其實都人生已完,剩返去到退休前既人生就剩係每個月還錢俾銀行,到真係還清都退休,咁就一世喇
唔好諗咩生仔個啲,一房單位要個仔訓廳?
唯有祝佢地返工搵多啲囉,一係中六個彩囉

雖然條路自己揀嘅,不過其實都幾陰功,死慳死抵儲錢做左所謂嘅業主,其實根本只係申請做債仔,下半世就幫銀行做奴隸
個女大隻過我
保守估計蝕咗幾多?
塞車都係無用除非揸26
劈到400應該甩到手 但冇曬首期 欠銀行兩球
當佢甩到,保守估計都輸三百幾萬
連埋雜費分分鐘輸四百萬
冇所謂?你不如試咗先講,兩條友份糧一出就唔見一半,食下嘢買下雜貨一個月死慳死抵淨低一萬蚊,呢世人除咗喺間劏房入面hea,乜柒都做唔到,條數大到加班送外賣都冚唔到,睇住你個下屬去旅行,中學同學移英住大屋,每個人都生活得好好。

呢種生活過多兩年樓價塵埃落定,個心理就會崩潰,畢竟呢仲有三十年要還,買果陣一堆親戚話落街有雲吞麵最好食,外國有歧視,北都發展好,磚頭買咗始終係自己嘅之類之類,依家諗返起:屌你老母,六十歲先可以唔使逼巴士返工,感覺好撚遙遠。
【洪水橋】2分鐘決定買誠哥盤 收樓無奈接火棒
https://lih.kg/3690153

以為同一單 原來唔同姓
第一段就知你冇買過樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞