[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (243)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Charlie Pls Stay
本身都係出10個月人工
For the good of philippines
佢地都留左兩年幾 刷夠cv就好走啦
上次係講傑志接棒姐,今次係講港隊
同埋下年em彬返唔返傑都未知啦
有亞冠經驗
理文東方快救
世侄呢個名擺明串鳩緊佢
理文都係10個月?
【獨媒報導】中國香港足球總會早前接納原任行政總裁譚秋朗請辭,足總主席霍啟山今日表示,足總已進行架構重組,宣布往後不再設立行政總裁一職:「我哋會恢復返總幹事嘅位置。」他表示,足總董事局希望精簡架構,並將資源集中投放發展足球,及支持香港隊。

傳馬體會訪港 霍啟山:傑志已入紙邀外隊暑假來港

早前有消息指,西甲球隊馬德里體育會將在8月訪港,《獨媒》就向霍啟山查詢今年暑假外隊賽的安排。霍啟山透露,傑志已入紙邀請外隊在暑假來港比賽,足總正協助及配合對方:「下一步我哋都係爭取緊有唔同比賽嚟香港,最後都係希望幫到港隊,同香港足球有唔同嘅發展。」記者追問是否馬德里體育會,霍啟山只稱:「等返佢啦宣布啦,要尊重㗎嘛。」

被問到美職球隊國際邁阿密今年2月訪港,阿根廷球王美斯未有上場,引起軒然大波,主辦商最後更要退款一半。足總是否因此加強措施,防止避免同類事件發生, 霍啟山就表示:「足總一路都係去推動香港足球發展,所以我哋係歡迎嘅,上一次係Tatler去做主辦方。我哋下一步都希望舉辦更多嘅賽事,係足總去舉辦。」

足總擬辦U22聯賽 霍啟山:遠比U23球員更多機會落場

另外,成立三季的香港U23宣布散班,足總與港超聯賽會擬來季成立U22聯賽,讓年輕球員有更多比賽機會。本身是球隊主要贊助人的霍啟山,他認為香港U23已完成階段性任務,而足總在檢討青訓計劃後,將推動成立U22聯賽,認為將會是香港足球青訓的重要一步。

被問到香港U23主教練司徒文俊對U22聯賽成效存疑,或未能協助年輕球員發展。霍啟山不認同,認為「已證實」年輕球員最重要是要有上場機會:「U22聯賽正正就係針對性,俾到我哋青年球員更多落場機會,遠遠係比U23嘅球員更多機會落場。」

莫寧:可給予年輕球員更多出場時間 惟只是「早期的討論」

足總技術總監莫寧(John Morling)在煞科戰開場前就向傳媒交代細節,這亦是其上任後首次正式會見記者。不過,莫寧就表示,成立U22聯賽只是「早期的討論」:「我講唔到好多細節,但大家都會努力諗個方法出嚟,幫嗰班幫踢完U18聯賽,但又未準備好踢一隊嘅球員。」

至於U22聯賽如何幫助年輕球員,莫寧則指可以給予他們更多出場時間:「如果你知道你嚟緊年幾都踢緊,咁可以幫助佢哋準備好上一隊。未肯定會有多少隊參賽,我哋100%未肯定,但大家都努力幫緊班年輕球員搵解決辦法。」

對於有意見指,成立U22聯賽是香港U23「替代品」,莫寧則不認同該說法,認為是「兩件分開的事」。他指自己僅上任六星期,但U23成軍是三年前的計劃:「佢哋一班職球員做得好好,正如我所講,呢個構思可以俾到更多陣時間俾嗰班差唔多年紀嘅球員。我哋會盡力令佢哋可以踢更高水平嘅聯賽。」

點名三名港隊球員出場時間少 概念類近英超聯賽2

對於本港年輕球員常常遭垢病上陣時間不足,莫寧更點名稱:「有好多球員有咁嘅情況,有好多踢過杭州亞運嘅球員,其實佢哋出場時間好少,例如理文嘅張熹延、傑志外借冠忠南區嘅趙聡悟,同埋傑志嘅潘沛軒。」

莫寧最後重申,U22聯賽的構思在現階段反應正面,概念類近「英格蘭超級聯賽2」:「我哋要搵到個橋樑連接U18,U23以及一隊中間空缺嘅方法,希望下季起可以落實執行。」

https://www.inmediahk.net/node/體育/【港超聯】霍啟山宣佈足總不再設立ceo-稱資源將集中支持港隊?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CemkoQfyse2QtnZnb6BTRvqeD3uuE6a9NvoUPFrxpxiibdyg_lIDTyq8_aem_Ac_CugdN9hmsqq3Keq3yOJVdwUY6q-FGTfPoVye5jTmfCdLCdosF64CvIXOnYFox2fhHlHf8pQM4jhjD2RmhIEdc
波叔默默等咗大哥半個鐘,最後未等到佢埋嚟走咗
中國香港足球總會早前接納原任行政總裁譚秋朗請辭,足總主席霍啟山今日表示,足總已進行架構重組,宣布往後不再設立行政總裁一職:「我哋會恢復返總幹事嘅位置。」他表示,足總董事局希望精簡架構,並將資源集中投放發展足球,及支持香港隊。
驚甩絲污快啲俾佢中山啦
總幹事 張炎有?
Ericsson: 評價理文歷史上最成功教練曾昭達🤩🤩
曾昭達領軍功力的確係一般般
但係別人出色表現,令到曾昭達贏得今屆港超冠軍
有時候足球,可以因為一個人而導致由有變無
有時侯足球,亦都可以因為成班人嘅力量
去抵消一個人嘅不足

理文的確在我眼中,是香港目前最好的球隊
李文恩眼光遠大,對教練都持有耐性
相比起世界知名球會,曼聯車路士
頻頻炒教練之下,令球員無所適從
踢唔到一套風格🥲🥲
更換來更多人的批評

更何況,我唸唔到港超有邊個教練係好過曾昭達
有時有d野唔變係好過變
本身係差,都好過變得更差

曾昭達呢d都算叫做非常之好
咁樣嘅領軍年資教練牌照等級
都可以雙殺傑志
今屆港超冠軍真係可以令佢威足一世
令佢難以忘記的光輝歲月

Cls

牙達有咩風格
可能已經中山左無數次呢
鄧筵霑要留啊 有potential的
冇記錯u23 d季前熱身賽都贏甲組,話一齊踢有可觀性/最尾幾隊甲組都不如呢啲係一廂情願,始終淨係練波次數都已經冇得比
其實搞U22聯賽咪即係兩年前精液盃打雙循環咁
嗰時球市未有咁靜都做咗wfc盃
傑仔終於返大陸
足總當時宣布,行政總裁一職由總幹事兼裁判總監張炎有署任,直至合適人選上任。
條女留番比我地照顧
Thank you and good bye Charlie
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞