[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (243)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
巴科爾心諗都gel頭 話晒安尼亞對傑志 點知咁險
難為了畢頓要去u23受罪
多謝支持西班牙第四級聯賽外援
東南海盃位都無得錯 又全部呀伯睇 件事核突到呢
開頭唔係話係佢阿叔咩
東方太老定以為領先兩球就唔使努力,搞到巴科爾不能獨享神射手
留力決賽好過啦,傷左仲衰啦
唔係啦 機會係有
但比3號個黑鳩mark實晒冇啖好食
飛碟應該看在眼裏
Anson季尾先上力 靠佢打破悶局
主教練司徒文俊賽後眼泛淚光,但仍然為球隊的表現擠出笑容,他笑言球員值得滿分:「賽前知道球隊最終的決定,但我仍希望球員把握每一次機會表現自己。今日他們在場上拼搏到最後,即使下半場連失幾球,最終無自亂陣腳,都調整到心態,找到入球,我很欣慰,他們沒有絲毫放棄。」

司徒sir 總結過去兩季接掌球隊的表現,認為球隊有明顯的進步,達到自己上季初的目標,真正踢出足球的味道:「這兩個球季嘗試地面組織,做到有效滲透,對我們更加重要。今季在菁英盃及聯賽都能取勝,贏三場、和五場,有時外界可能預計不到打得如此接近,戰況比上年及以往不斷進步,這才是最有意義。即使沒有外援,希望球員保持控球,雖然是容易斷纜,但如果我不嘗試教他們從後場開始組織,甚至犯錯,他們就不知道何時應該做,如何應對對手壓逼。從我們早前公佈的數據,可以看見他們的進步,他們值得被其他球隊發掘。」

最後他感謝每一位球員的付出:「我是一個高要求和嚴厲的教練,好多謝球員即使被我鞭策之下,雖然可能有不開心,但最後都可以挺身而出,表現落力,創造不少振奮人心的時刻。」
波比 拿亞 宋柱浩都守到
係輸比吳宇曦
一完場有幾個衝出球場搵人合照(應該係)
笑死 真係搵cib
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240526/bkn-20240526181829620-0526_00882_001.html

港超聯 決定退役 黃洋:最唔捨得香港

傑志周日(26日)在「中銀人壽香港超級聯賽」煞科日以2比3不敵理文,以第4位完成聯賽,決定季後退役的黃洋未有感到遺憾,表示十分掛念在香港生活的點滴,但預告下季初會以另一身份跟球迷見面,正式與大家告別。

現年40歲的黃洋,日前已透露會在今季後掛靴,縱使職業生涯最後1場聯賽,未能阻止傑志吞敗兼跌落第4位,但他仍感到十分坦然:「要經歷高高低低,咁先似人生,雖然我走呢刻球隊可能經歷緊低潮,但我相信傑志見慣風浪,下季會畀到驚喜大家。」

談到未來去向,他表示會暫時返回上海陪伴家人,稱將來有機會以教練身份回歸傑志,坦言對香港的一切感到依依不捨:「我第1次代表港隊就係喺旺角場踢,但以前只係專注比賽,直到呢幾年坐多咗後備席,先發現旺角場啲景好靚,而且我所有成就都喺香港攞到,好開心嚟到呢度之後,遇上咁多人畀機會我。」

他亦不忘寄語香港球圈人士,未來努力發展足運:「只要球圈每個人,包括教練同球員專注做好自己,香港足球一定有得搞!」黃洋續道下季初會以另一個身份探訪球隊,正式跟球迷說再見,但詳情有待公布。
仲乜咁衝動
睇佢ig story應該有三個衝左
小飛俠
有冇人有小飛俠果個story,同佢開追悼會
99%對下體會果場出嚟宣布返嚟做教練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞