[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (243)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想知靖哥哥有冇簽到
Cry more
講真外援值得留低得明加charlie同迪米路夫
可惜
大家隊友真係Cls
所以光頭咁憎傑志
支持光頭踢鳩幫仆街
莫寧受訪時透露U22聯賽的計劃,目前僅到初步階段,參賽隊伍及贊助商等細節有待商討,但特別提到部份年輕球員上陣時間不足,使其萌生成立U22聯賽的想法:「張熹延、趙聡悟同潘沛軒等後生仔啲上陣時間,唔算穩定,所以我哋諗住搞個U22聯賽,畀年輕球員多啲上陣機會,幫佢哋同頂級聯賽銜接,希望下季就開始。」

原文網址:足總技術總監談U22聯賽:與香港U23散班無關 | on.cc東網 | 體波 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240526/mobile/bkn-20240526144329990-0526_00882_001.html
細路屠夫金信煜:我了
潘沛係佢把握唔到姐
Marcus 24
潘肺 23
搞U22聯賽?
Marcus同兒子都唔後生了
唔係送別大哥唔撚睇啦
巴西幫真係要全清
連入左藉個班我都係咁話
艾里奧:又關我事
搶fo過理文封王
好似猁送別gopro搶晒鏝封王focus咁
今年睇艾里奧搭羅素踢亞冠嚇撚死人
咁應該唔係整嚟畀佢哋踢嘅
唔關事
曼城拎個feel係哦又係曼城呀
香港U23主教練司徒文俊受訪時指,自己在上月初已能預料到這個結局,坦言此刻心情當然不好,又指對部分球員未來感擔心:「消息未出之前,已經有球員畀人撬角咗,依啲係好事。但我擔心下季唔淨止少我哋一隊,球員生存空間會更加少,係咪應該有個空間畀年輕球員呢?」對於足總來季或設立U22聯賽,「司徒Sir」卻對成效存疑:「首先依個聯賽會有幾多球隊請全職U22球員,如果佢哋唔係日日練波,點樣提升水平?同埋U22聯賽會喺邊一日踢呢?我相信係可以提升U18球員強度,但U22球員就未必得。」

而對上3季皆效力香港U23的中場鄧筵霑,則指球隊陣容雖一季比一季年輕,但開始看到球隊訓練有成果,撼前列分子表現愈踢愈好,對散班感到可惜:「喺聯賽落場機會好多,對面人哋全部外援好有質素,所以個膽好快練到,決定又逼住會愈做愈好,對球員成長好大幫助。」

至於大埔主教練李志堅亦對香港U23的退出感到可惜,稱球隊比成立初期進步不少,並強調要給掌聲予對方主教練司徒文俊:「『司徒』好早期已經幫球員揾班落,依個心係非常好,希望球員有啲保障。佢都直接介紹畀我,仲畀埋啲數據同分析,有啲可能都會下季嚟大埔。」

港超聯 香港U23最後一戰!反負大埔2比4
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240526/bkn-20240526170059833-0526_00882_001.html
原來傑志今季第四完季
艾里奧同羅拔圖壓唔住前元朗三子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞