[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (243)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你個名
有教成日班昆d水魚
達蛇fans
本身唔係有老婆咩
大哥老婆好似做ibank
超聯踢夠5場又唔俾落甲組踢
個球咁都射唔入好意思怪人唔畀機會佢
同埋體能差距太大
下面個班一星期操一課都唔知齊唔齊人
真係踢半場就冇哂力
仲未計低組別個d波牛下下飛鏟唔收腳踢英超咁
一陣又多幾個莊文歷就慘
On9
傑理東u22可以輕鬆贏到甲組咩
我真係唔覺
明明幾年前試過

足總盃初級組4強踢正賽,場場都畀人屠
U22去踢甲組去提升實力同超聯接軌係可取,一黎甲組有外援,二黎對抗性又高啲,係煩在冇得隨時代表一隊,啱嗰啲超級邊緣人正如甘智健依啲踢五人聯賽對班業餘都踢唔黎嘅

但搞咗個預備組又會令到啲球會唔想借人去甲組
應該仲fit過基藍馬
黃洋
港甲逐場計都幾好搵
列斯奧呢d足球先生級數頂薪la
港甲個個華仙都話港甲人工高過港超
場邊搵佢影相啲妹豬很正式
既然初衷想俾唔夠踢嘅「年輕人」出多啲
又會有心想搵少少水支持呢個「賽事」
就唔好淨係踢U22聯賽
重要依家原來又唔係全部隊會參加

本地22+學佢/安帥話齋都有好多唔夠出場時間
不如搞返好預備組強制所有參加但加插年齡限制
甚至可以創造多啲incentive俾超聯隊投資落後生仔

e.g. U22無限踢
U23-25一季最多踢5-10場
大傷完有proof嘅可以冇年齡限制康復踢1-2場
可以借非超聯隊U22註冊玩呢個league
league result favour到菁英盃 etc

後生未上一二線果堆真係跟完一隊操可以多啲實戰
過咗菁英適齡果堆唔使即刻做condom又可以試吓練吓帶起隊波嘅能力
傷完嘅又可以有返個recovery嘅平台
唔夠後生資源搞一隊預備組可以唔好浪費咗個quota俾隊內外後生仔出場

不過講到尾有冇資源搞起呢壇嘢
同埋球會本身投資幾多落本地後生/青訓
都係將成壇FF嘢付諸實行嘅最大障礙
足總CEO譚秋朗離職,主席霍啟山表示未來會精簡架構,未來不設CEO位置,再次由總幹事負責統領內部運作。

足總CEO譚秋朗請辭,主席霍啟山表示是5月22日(周三)董事會後接受他的離職:「CEO是5月22日請辭,我們當日開董事會接納。足總未來會重組架構,不再請CEO,工作交回總幹事負責。精簡架構之後,資源可以擺返口落足球發展方面。」

提及香港U23解散,作為球隊主要贊助人的霍啟山表示:「足總技術總監莫寧檢視整個青訓計劃,未來我們打算成立U22聯賽,給予青年球員更多機會。香港U23是疫情時期成立,最後有球員入到港超球隊、踢上港隊,甚至中甲球隊,證明青年球員最重要有落場機會,是時間去下一步了。」

霍啟山指,U22聯賽是足總和港超聯賽會一起討論出來的計劃,大家一致同意,但仍要落實細節。問及是否會有8至10隊參賽,他說越多越好。至於是否收費賽事,霍啟山表示要傾妥細節才一併公布。

另外,霍啟山透露傑志已經入紙申請辦外隊賽,足總會全力配合。至於是否如傳聞中的馬德里體育會訪港,他說留待傑志未來公布。

https://www.stheadline.com/football-news/3348172/%E6%B8%AF%E8%B6%85%E9%9C%8D%E5%95%9F%E5%B1%B1%E9%87%8D%E6%95%B4%E8%B6%B3%E7%B8%BD%E6%9E%B6%E6%A7%8B-%E6%9C%AA%E4%BE%86%E4%B8%8D%E8%A8%ADCEO%E4%BD%8D%E7%BD%AE
要斷腳嘅踢超聯都會斷嘅去外流啲鬼佬撈佬都唔會錫住你黎你踢
淨係身型都爭一截
足總主席兼香港U23主要贊助人霍啟山在半場到達球場,與一眾董事等進入更衣室為球隊打氣。他們原欲在下半場開始前與球員合照,但球證已鳴笛開波,最後只能作罷。

稱成功踢出有味道足球 司徒文俊:我哋唔係踢走晒啲波

香港U23主教練司徒文俊早前曾表示,香港U23能夠給予年輕球員上場時間,是重要的舞台。他今場在賽前接受《獨媒》訪問,對散班感到可惜,兩年來看到球隊進步,而數據亦反映球員向前直線傳送增加,較少部分球隊更多:「你舊陣時問我,上季季初會講有味道嘅足球,呢啲就係有味道嘅足球,我哋唔係踢走晒啲波。」

《獨媒》追問是否即已達到目標,司徒則稱:「你話係咪可以再好啲?一定係。」他表示,如有更好的超齡甚或外援球員帶領,年輕球員進步會更明顯。

兩度嘆可惜 司徒文俊:係咪可以行多一步呢?

談到散班,司徒文俊兩度嘆可惜:「我始終都係local 土生土長,so far我行到嚟呢度⋯⋯踢咗十幾年職業足球,代表咗香港40幾次加埋futsal,我嘅前輩成就咗我,我喺度想develop啲嘢,對香港local 有啲感情。我見到咁嘅情況,係咪可以行多一步呢?」

司徒文俊表示,在獲悉散班消息後「心情一定唔好」,並透露:「月頭嘅時候都已經滲吓滲吓,或者叫做自己sense 到、估到啲,知道個可能性多與少,有定心理準。」在香港U23散班後,部分年輕球員來季或無班落,司徒重申有球員在公布散班消息前,已被其他球隊挖角,「係好事嚟嘅」:「有11隊波,位置空間係大啲。」然而,他憂慮如有其他球隊退出港超聯,球員生存空間便會減少。

對於足總來季擬成立U22聯賽,司徒文俊表示不清楚細節,但質疑成效不及現時的香港U23,更反問:「同以往預備組有無分別?以往預備組係咪真係製造到年輕球員出嚟?比賽強度夠唔夠?」

雲天樂稱心情複雜:仍然好想繼續踢職業

此外,球隊守門員雲天樂早前曾在社交網站發文,慨嘆球隊競爭力不足。他賽前向《獨媒》稱對球隊散班感到心情複雜,「該講嘅已經講晒」,指球隊競爭力或不足,但認為由1分到9分已是很大進步:「大家都努力咗兩、三年,都想喺U23散班之前可以留返個美好嘅回憶俾大家。」另外,他希望,球迷能見到球員整季的努力:「唔知外界點睇我哋呢隊波,我哋圍內好希望踢好波俾大家,實力真係有差距,但唔代表我哋會認輸、放棄。」

談到來季去向,雲天樂表示想繼續踢下去,但目前仍「未有著落」:「好多球隊都未開始組班,可能自己實力未到啦,係咪先?所以未真係好確切邊度去,但仍然好想繼續踢職業。」

對於有傳其他港超聯球隊去向未明,來季球隊數目或會減少,雲天樂則慨嘆:「呢個就係香港足球嘅現況,一年一年咁計,無人簽四、五年,好似英超咁簽咁長。」如果無班落會否返回英國?雲天樂則稱:「嗯,可能有機會⋯⋯我自己都唔知,好老實。當然唔想打定輸數,無隊搵我就返英國,我好想留待有無機會,更多球隊reach,或者搵到邊隊踢。」

鄧筵霑稱見證球隊進步 指對年輕球員成長有一定幫助

已效力香港U23三季的鄧筵霑,已是球隊大師兄。他自言見證了球隊的進步,因為三年來球隊人腳越見年輕:「其實更加難打,但我哋越踢越發揮到球隊build up 嘅戰術,今年好似見到少少成果,好多場都咬住好近好近,對住佢哋都唔會好輸蝕。」

鄧筵霑最後認為,球隊對年輕球員成長有一定幫助:「可惜係一定會有,但呢啲唔係我哋控制到嘅嘢。」然而,來季會否繼續踢職業足球,鄧筵霑就表示「未知」。

https://www.inmediahk.net/node/體育/【港超聯】香港u23散班-司徒文俊稱可惜、對u22聯賽成效存疑?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR30TehbM4dG5bkOB1JmY3NFZJ1A3E2sCseGgfvlFnRKqAjI78CSHEXiy7Y_aem_Ac_V7lrfhLWq3Tub6AwfmQrdnhLUasaMkpwT42jf40Ph5vV_zup9uR_ozD0zNQcSeuR3jrcTSWqBxpGnWH2flReb
拉埋jordi 大哥一齊返石門教波算啦
咪就係,真係個名叫超聯就以為係英超同英甲嘅差距?
澳門甲? 柬? 緬甸聯賽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞