有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1392 Like 27 Dislike
清記得定時食藥, 養返好身體

其實初初未知自己有呢個情況個陣, 有冇話有D咩特別感覺咁?
唔好意思 打搞晒 可能唔係好關事
但可唔可以講多D係南葵涌醫院個環境係點

我有個阿姨因為一次自殺不遂 之後俾人拉左去睇醫生之後
發現因為病情太嚴重 就送左佢去南葵涌...
住左頭一兩日已經話頂唔順 話好似人間地獄咁
去到第二個星期 佢已經想死咁無時無刻都想走...
之後醫生話 : 如果你地有信心可以24小時睇住佢 我都可以俾佢走既...

佢屋企人接左佢返左屋企一兩星期左右 一開始都有返個D康復活動
但佢就一直覺得 個度D護士係南葵涌D人 會逼佢再返返南葵涌
到最後佢都係自殺死左...
有無試過飲醉
難得個post咁正面
加油
病識感係好

食埋藥就同正常人無分別
係啲生理 腦 問題 唔關你事

同時食藥好咗都要面對人生、興趣、開心呢啲題目
係入面安安靜靜, 見幾次醫生就得
醫生好大權力, 佢覺得你ready就ready
出院前佢有可能會打電話去其中一個親屬到講下自己既情況
BTW, 我兩次入院都係逗留左3個星期就走得
都算快了, 有啲人己經係入面成幾個月
我覺得合理,正如大部份人都知道感冒會咳,但真係要咳嗰時都未必控制到唔咳

咁精神病都係病嚟,病發時會sense 到但控制唔到都唔出奇
基本上係, 香港地資源有限
無咩事唔會留你3,5,7個月
不過我都聴過有啲院友係屋企人唔想佢返來
所以係搵到院舍收留之前要住係葵涌醫院
唔駛點幫我
當我係普通人就可以了
不過其實我唔講其他人又唔會知我有精神病既
連登仔見到真白卡即刻勁有禮貌問問題
以前返開咩工
佢係同一層有好多張床
會分開比較正常既同一班MD仔
我住果兩次佢都有分開比較正常同一望就知係黐線佬既
So far 都算係咁
惺惺相惜

Just kidding

我覺得可能係難得見到一個思維正常、可以溝通到 & 願意分享經驗嘅康復者
驚就唔好去
其實keep 住食藥就唔會有事。
食藥有冇影響生活,番工?
係失眠定係點
咁要睇醫生食藥醫躁鬱症
你老母比人斬就好笑
唔知你老母係點既情況
不過聽你口吻應該好嚴重下
BTW, 全港至少有10萬人有精神病
我諗政府無咁多資源去將所有精神病人隔離
唔自爆
M11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞