有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
而家做散工保安多
多謝分享
不過係已經 唔係己經
想知係入面點樣同其他精神病患相處?
應該無得完全唔接觸?
無咩特別, 你鍾意周圍搵人吹水又得
自己坐返係自己床又得
不過多數表現得正常又有溝通能力既會堆埋一堆
一班會自言自語, 唔係好溝通到既另一堆
事實係人以群分咁
你自己呢?
我無刻意去撩人吹水
不過都會同幾個人特別啱傾
係入面因為24小時住埋一齊
真係好易會識到人
兩次入院都搵到人留底電話號碼
不過出左院之後都無咩聯絡了
連登仔鍵盤戰士係網上主場竟然會驚真白卡?
都未到玩膠程度

樓主好心認真答係應該尊重既
曾經有試過失眠做過下research:
接觸太陽光, 食褪黑色素, 作息定時, 訓覺時間前食多d澱粉質, 睡眠衞生(係床到唔做訓覺以外既其他野), 睡前儀式(拉筋,靜觀etc.), 睡前避免接觸人工藍光, 睡眠空間遮光隔聲, 睡前沖熱水涼, 房間溫度控制(稍低)
樓主你仲係咪青頭?
有時間無原因,有家族遺傳會機會率大啲,但好多時同自己後天環境有關嘅。
樓主做咩工?保安?
好多都無暴力傾向。
一開始有適應期,有啲藥好似q仔會眼瞓,過左一個月開始慢慢好啲。不過每種藥副作用都唔同
返學俾人欺凌會唔會易d有思覺失調
病析感可以練習到,例如平時有意識咁樣去觀察自己嘅諗法同埋感覺,可以運用表格去記錄自己嘅思緒,時間耐咗,就會多咗對自己嘅覺察能力。
精神科護士會多啲觀察留意病人嘅情緒,同埋佢哋都會問返到底點解會入院,入院背後嘅原因同埋受咗啲咩刺激?當自己情緒唔穩定,發脾氣嘅時候佢哋就會覺得未必適合出院。同埋如果入院背後嘅原因已經解決咗嘅話,佢哋都會同病人制定出院計劃。舉例入院背後原因係因為同屋企人嗌交而入院,而喺住院嘅期間屋企人嘅關係已經改善咗好多,呢啲原因都會決定出唔出到院。
有啲抑鬱症病人,佢係抑鬱嘅狀態底下會好難維持到日常生活嘅狀況,佢哋都唔想全身臭。唔少精神科病人都係專業人士嚟㗎。
而家做緊散工保安
我覺得應該無咩關係
香港嘅院舍真係好少,唔少都要輪候好耐
好多社區炸彈
傷殘津貼唔同綜援,唔使資產審查,就算之後出返嚟做嘢,佢哋都唔會扣糧。傷殘津貼大約二千零蚊到,同埋有兩車搭車優惠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞