有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
都係7~8個鐘
有時就貪睡訓9~10個鐘
師兄大學畢業其實搵工唔會易好多咩?起碼可以選擇嘅工應該多好多?
選擇可能會多啲
不過我唔想做返白領了
一來唔想再對啲文件
二來又唔想再追呢樣追果樣
而家做保安反而覺得好啱自己
以前返啲工好chur?
大部份時間都要做足8個鐘
都算chur
辛苦啦
多謝樓主分享
我一直都以為epilim係抗癲癇藥(隻字似epilepsy,啲藥廠鍾意咁樣改brand name)
呢隻係抗癲癇藥來喎, 不過係啲人發現佢可以醫躁鬱症

Sodium Valproate (Epilim). 用途:. 可控制腦癇症,亦有助穩定情緒。 副作用:. 頭暈、嗜睡、腸胃不適、過敏反應等,亦有可能影響肝功能。

丙戊酸又稱2-丙基戊酸,藥物的形式為丙戊酸鈉,原廠商品名 Depakine,為一種治療癲癇及躁鬱症的藥物,且可以預防偏頭痛。該藥可預防失神性癲癇發作、部分性癲癇發作,以及全面性癲癇發作。丙戊酸可由靜脈注射或口服給藥,另有長效配方。 常見副作用包含噁心、嘔吐、嗜睡,及口乾。

Source:
https://www3.ha.org.hk/cph/imh/doc/information/publications/6_07g.pdf
https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B8%99%E6%88%8A%E9%85%B8

幻愛心理輔導拍得好差 頂唔緊 我睇唔晒套戲
追晒你啲回覆
到last一個突然發現係覆我
開心
我無睇過, 呢套值唔值得睇?
住邊區 唔敢去你個區既商場
葵涌區, 驚就唔好來
啲藥冇咩副作用,真係不幸之中嘅大幸。我食抗精神病藥,食咗兩年,食到呆呆滯滯,日常生活都處理唔到。
有無試過叫醫生校過啲藥?
如果只係論「值唔值得」,
唔值

要思覺失調,要妄想,你自己有啦,唔使睇導演ff精神病世界
我成日覺得,真實生活永遠juicy過老作

冇其他嘢拍得wow好好睇

但係咪唔睇得,唔係
你要打發時間嘅話,睇咪睇囉
至少唔會令你發作嘅……應該

我當初對佢期望好高,因為個個講到幻愛好正
開咗嚟睇之後真係好失望
Good, 得閒睇下
醫生同社康根本唔想幫我轉藥,因為之前食某一隻藥食到抽搐,轉左呢隻冇抽,佢哋就唔肯幫我再轉。我唔係思覺失調,係抑鬱有幻聽,食咗兩年,我頂唔順啲副作用自己減藥,依家食緊低劑量,但係好彩冇復發。
葵涌醫院入過一次,真係怕怕唔想再去
有幻聽唔係即係表示有思覺失調咩?
社康冇權決定,唔使理佢
你咁既情況醫生多數唔敢同你轉藥, 怕你再有其他副作用
如果你而家無復發就照食低劑量囉
不過平日生活自理果啲點???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞