有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
劉馬車應該真係痴線
不過痴唔哂果種
睇到「覺得自己係該隱, 要搵阿伯出來決戰」之後退番前一頁睇係咪講故台
仲會妄想d咩嫁 可以分享下?
會慢慢變好
無, 就係有23XX 加兩蚊撘車優惠囉
係葵涌醫院到無得玩手機
只能睇電視, 睇報紙, 睇書
有時啲呀SIR會開啲電影出來比人睇
想問下係咪每次病發都會記得做過啲咩?

定你分享個啲好似發夢咁已經係10次記得1~2次既個1~2次?
有冇睇過幻愛?
冇人敢玩膠
社會唔接受自己係咩意思?
比人歧視?無人願意同自己做朋友?

我無咩點理, 反正自己過自己生活
有工返有錢收就得啦
唔講唔知原來係咁
康文半價同免費去海洋公園 似乎係想病患多啲做運動 參加活動 去減輕病情
唔係樓主但想答下
躁期有輕躁期,嗰陣個feel好正,個人有自信覺得自己能力好好心神好好咩都做到,瞓得好少唔係好使瞓都好多精力
如果有得呢個狀態繼續落去,然後又唔休息就會嚴重唔係輕躁期,躁期會再多好多衝動行為,有啲人會亂投資覺得自己一定賺好多,亂信人之類。有啲會衝動買嘢買好多嘢,有啲會因為躁期帶嚟嘅性慾高漲發生唔安全嘅性行為

然之後隨住躁期完,做哂呢啲行為同決定之後,個人進入鬱期就會好後悔之前應承過人話做到嘅嘢,因為鬱期個人會無哂動力,連日常生活自理都做唔到,淨係攤屍咁瞓同喊,好攰好怕光唔想食嘢,雖然想死但都無動力執行

醫生嗰陣會覺得有自殺傾向嘅我喺躁期係危險啲,因為個人有返行動能力
有自制能力
例如我第一次入院果陣
都會識得用兩個電話同係激光劍
而唔係攞兩把真刀出來
有幾日會成日有把聲同我對答咁
似係有病控制唔倒自己
M10
靈性嘢
女見唔到, 都見到幾個靚仔既, 有個似似地Chi Lam
極危險
有冇睇過joker或者幻愛
覺得同佢地似唔似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞