有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
精神病通常批6個月至12個月,批太長驚你唔覆診
有覆診就可以續期
有冇試過lysergic acid? 可能幫到你唔使長期食咁多隻藥
搵工有無遇到障礙

點解釋入院空白期?
真手足
我覺得你睇得太死
同埋講到個情況好絕望咁
唔係個個精神病患都好似樓主咁豁達
啲受壓能力差既新病患
聽你咁講隨時更加接受唔到自己有異於常人
有睇Joker, 唔覺得同佢似
會唔會食大快活?
無, 啲人係入面都係行來行去
我自己無, 不過見過幾個人會精神呆滯咁
但唔知關唔關佢食藥事
有機會, 以我第一次被送入醫院為例
我揮舞完兩個電話係坐左係到
飲緊杯嘢, 坐係到順時針轉個頭之後又逆時針轉
果下己經開始控制到個人
係有個人成日跟住我, 我扯開佢口罩
同佢打起上來, 之後先比人送去醫院
你都講得啱, 佢只係照到入面結構無問題
無見到, 我住果度得啲男護士
女護士應該只係去返到女士果面做嘢
會識到Fd, 因為全日都係果度
不過出左院就會好少聯絡
而家我都係仲有1個有聯絡,而且我想疏遠佢添
而家無咩影響, 唔會覺得好累呀
藥物詳見#83
miss pun直播比變態佬跟
https://lih.kg/ePanDS

第一次入院係入面見到佢
佢係不停咁話好鍾意潘書韻...
係有意識知道自己唔會傷到人
不過控制唔到自己既動作
其實幾有趣
我第一次被送院果次
會覺得自己係該隱, 其他在場既人係阿伯啲村民
想搵阿伯出來但搵唔到
會有啲野制抓住自己咁
食左藥好似想跑跑唔到咁既感覺
有兩個Sister
佢地都無咩點睇呀, 生活一樣要照常咁過
思覺失調果陣其實會知知地係自己既幻想
由其係我第二次被送院時
但又控制唔到自己有被害妄想(被圍捕)既諗法
我係第一次入院之後先定期要見醫生
不過係第一入院前, 我記得係2019年中秋
試過有一次氣喘去睇急症室
因為血含氧量100仲需要氧氣
我就係病房大叫
仲記得自己講:「新人類並唔係只係科幻小說, 我就係新人類呀!!!」
然後比人縛哂手腳
第二朝先解開同比我見完精神科護士後出院走
我自己覺得冥想, 靜觀都有幫助
可以更加加強對身體既控制力以免失控
對叫雞真係無咩興趣, 覺得佢地好污穢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞