有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
講返背景:
我每次病發都係同訓得唔好有關
通常係無訓26個鐘至30個鐘就會出現被害妄想徵狀

第1次被送入葵涌醫院係喺個商場到
覺得自己係該隱, 要搵阿伯出來決戰
然後用兩個電話幻想係激光劍咁屠殺其他人
之後有人打999送左入去葵涌

第2次送院係覺得國安想圍捕我
果陣仲會覺得自己識通靈術
搵到諸葛亮出來好似佢咁觀察天象
睇到啲雲會想像佢地係龍或者馬
再代入去世界時局裏面
跟住又會想像搵到關羽出來教我耍關刀
不過事後諗返起其實係喺啲遊戲裏面出現既畫面
之後我係個公園搶左人地袋衫, 揮動一條樹枝, 又唔比啲人走咁
果陣有諗過當公園入面啲人係人質, 用支筆去插人地喉嚨殺死佢地
後來有一班警察攞埋盾牌過來
又叫左我老豆來, 再送我入醫院

我而家有每日都食藥, 己經好耐無啲奇怪既思想出現
現時醫學上都未肯定到思覺失調既成因
不過我自己覺得係同太多幻想同壓力源有關
如果自己都自覺有精神問題, 真係要盡量遠離壓力源同及早就醫
去轉水泉澳大快活先
屋企人有冇精神疾病相關歷史? 有呢個病令你覺得最難受係邊方面
驚唔驚自己搵刀吉人
屋企人同家族成員都無精神病相關歷史
呢個病又無另到我覺得難受喎
係擔心精神病發作果陣會控制唔到自己
咁你點解26至30個鐘頭瞓唔到覺?
我都驚, 所以學識左係必要既時候自己用加甩底夾住自己雙手來自鎖
其他人我唔知啦
不過我覺得我病情係慢慢由0去100遞增
而唔係0突然一下子去100
所以當我發現自己成20個鐘無訓就會去食安眠藥迫自己訓
有冇比人屌屎忽?
點解會咁耐訓唔到覺?

因為我同時有一型躁鬱症
病發果陣會好多idea, 個人會好精神完全無倦意
係咪咁就批到白卡?
#10答左, 有一型躁鬱症
入過葵涌醫院就可以申請傷殘津貼連2蚊乘車優惠
不過我都係第2次入先申請
而家己經攞左1.5年左右
白卡要另外同醫務社工攞張FORM申請
申請左可以康文署半價, 海洋公園免費入場
砍人前停一停唸一唸
希望你病程穩定 不斷改善
一定一定要跟醫囑食藥
多謝您, 我都希望唔好再入醫院
就算知道自己病發果時咁戇鳩,但發果陣都唔會醒到?
翻唔翻到工
朋友點睇你
咁你受過咩打擊搞成咁,由無事變成思覺失過調
幾耐見一次醫生?覺得有冇用?有冇見過心理學家?
希望你繼續病情穩定~
其實我第1次入院之後都無跟足去每日食藥
因為開頭有啲副作用, 又覺得自己無咩事
我都係第2冼入院之後先怕怕
跟足每日定時食藥
食完藥會唔會好啲?
你冇事冇問題架
唔洗食藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞