有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
我病歷係寫我有抑鬱,唔係思覺失調。但咪又係食埋同一類藥,攰到仆街,出嚟同朋友食飯,佢哋會發現我冇嘢講,嗰人冇反應呆呆滯滯,嗰人同以前唔同咗,隱瞞唔到嗰病。
搵日你返夜嘅時候睇囉
睇完話我知你覺得好唔好睇
多運動會唔會減輕思覺失調?
減咗藥之後嗰人變番正常,識講下笑,依家日常生活自理都okay. 不過我唔敢減到零,會一直食住呢個份量。 有過呢啲病,我真係好明點解啲病友會自己停藥。
咁要問下醫生, 睇下有無相關研究先知喎
不過運動照計應該對任何精神病有良好影響
好耐以前我就聽佢講話成日比人跟蹤,最近撞到佢,佢拎手機出黎比我睇影到跟蹤佢嗰個人,係一個大媽
有冇攞傷殘人士津貼?
有無副作用真係睇彩數
巴打加油
between你覺得心理學家對思覺失調有冇用
真心想知
撇開你躁鬱嗰part嚟講
樓主咁你點發現自己有躁鬱?
咁你朋友應該都有思覺失調
勸佢去睇醫生啦

BTW, 我最嚴重試過有幾日覺得成條街都係警察扮既
不過正常返就會覺得自己果幾日既諗法好奇怪好反常
你仲要係大學生,本來應該係人生勝利組,我個fd都差唔多,身高180+大隻仔,樣都正正常常,但就成日話有人跟蹤佢,身邊嘅人都針對佢迫害佢,搞到無份工做得耐
有, 每個月攞緊23XX
想問問,咁你呢1.5年你係咪一直都每日食藥?
定係覺得自己病發先食?
唔知,無睇過心理學家
係醫生判斷我有
我睇返啲徵狀都同自己情況好Match
呢1.5年基本上日日都有食
係有時唔記得食會Miss 1,2日
醫生同我講過, 基本上啲藥過1日就會慢慢係身體稀釋
時間越耐就殘留越少
所以先需要每日都服用
咩情況先可以降低藥量?
佢可能有睇醫生,如果無我都唔知可以點勸佢去睇,我曾經試探式同佢講精神科白卡之類嘅話題,佢都好似故意避開唔講呢啲
我第一次入院後係食一隻Abilify 7.5mg
後來加過一次劑量至10mg
到第二次送院後先轉藥(Olanzapine)
我既經驗係食開穩定既話醫生好少會肯減份量

估計醫生要你病情穩定加有副作用先會肯減
詳情真係要同醫生傾下先知
咁又係, 如果佢本身無病識感既
身邊朋友除左勸佢睇醫生都無咩可以做
維思通食左有機會影響認知能力即係有咩問題呀
見到兩次發病忍唔住笑左sorry
Btw支持你
感覺你講野有文有路過好多人
好地獄
基本上可以講如果冇咁攻擊性, 你係唔會醫好

我睇連登都有好幾個會員係嚴重被害妄想
叫佢睇醫生係完全無視, 玩膠配合佢講既野就信晒
佢唔主動求醫, 又冇行為影響其他人的話, 係咪冇得救?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞