有思覺失調, 入過兩次葵涌醫院, 你問我盡答

847 回覆
1394 Like 27 Dislike
再睇落去又只有好少惡意留言
而樓主亦回應得好好
想問下巴打
住院個陣係唔係會知道隔離左右個啲人係咩病?
吸毒入去住個啲係咩情況?有冇啲真係純粹避債定入去住?
肯還返啲錢俾佢啲街坊真係好心
我有個fd都有呢啲症狀,再加一個好忍受唔到噪音,懷疑佢都入過去精神病院
講三樣開心嘅事
其實啲描述同話自己睇到鬼、有陰陽眼既人無分別
只係佢地無情緒問題同唔影響生活,唔會被診斷做思覺失調
好撚好笑
病房護士好唔好
沖涼無熱水?! 講笑下話?!
巴打有冇諗/幻想過下次病發會變咩
祝樓主
身心健康
除左食藥,醫生有無建議你可以做啲咩?

我自己聽mindfulness/靜觀聲帶,會易啲瞓著

祝願你安好
有無試過攞刀出街?
係, 不過有時我會食多左安眠藥
咩都唔想做食3粒去訓覺
正常1日剩係食1粒
而家未到下次覆診前都食哂
下次都係要比屋企人鎖起佢
唔係好覺, 而家都只係Keep住一個星期打一次丁
無食毒品
再詳細少少講下個時序同心路歷程:
2019年中秋
試過有一次氣喘去睇急症室
因為血含氧量100仲需要氧氣
我就係病房大叫
仲記得自己講:「新人類並唔係只係科幻小說, 我就係新人類呀!!!」
果下好亢奮咁一拳打落床
然後就比人縛手縛腳
叫完出來之後當下己經平服返
不過要到第二朝先解開我
我見完精神科護士同佢講我都唔知點解前一日咁亢奮
表示係因為訓得唔好之後佢當日都比我出院走
果陣都未覺自己有病

第1次被送入葵涌醫院係2020年7月
因為我係商場模擬用電話屠殺啲人
我會成日覺得有人想我死
果次我用左1個星期左右先回復正常
唔再覺得有人想害我
正常返之後我都覺得自己唔需要食藥
食藥時間我試過1,2次含係口入面之後去洗手間吐返出來
因為啲藥有副作用(好似比人掣肘住咁)
出院之後都係間唔中先食1,2次藥
或者躁鬱症躁期發作唔洗點訓先食幾日藥

至到第2次被送入葵涌醫院係2023年2月既事
其實果陣我係因為病左成個月搞到訓得唔好同埋咳
醫生驗到我無食藥之後同我講再下次入院就要留院3個月
出左院我怕再入返去
加上食完藥都無咩副作用
所以我就Keep住日日都食藥
而家過左己經1.5年左右
我就無咩奇怪既想法了
你講中左
因為細個屋企要供樓
無咩物質比到自己
搞到我中學開始成日會覺得無幾百萬係手好無安全感
以往做親咩事都會追求完美同太高要求
長期以來搞到自己好大壓力
不過我而家己經放下執著
而家只係覺得Keep 到而家生活質素就夠了
例如第一次入院係因為我模擬係商場入面屠殺啲人
會覺得比國安, 特務發現左會想我死
有時會覺得比人跟蹤, 比人監聽

第二次入院果次會覺得國安想圍捕我
唔知係咪睇得火鳳, 三國嘢多
會成日覺得條街有伏兵係到
我記得果日大概係早上大約10點左右
望見住係果幾幢大廈無咩人出入
得啲老人家多, 就會覺得佢地係中共既棄卒
會覺得習近平想用導彈打過來
唔講無人會知

入去見有幾個吸毒既都會話自己係食Coke, 豬肉, 冰所以入去, 佢地都正正常常咁

有無人入去為避債就唔知, 我就無遇到
如果係日頭, 我就比較能夠忍受噪音
不過夜晚訓覺有啲聲同光都會訓得唔好
1. 唔駛自己做家務
2. 有得畫畫, 捉棋, 睇書.etc. 好多娛樂
3. 午餐, 晚餐都算好食
諗唔到, 希望唔會再病發
我覺得我有1.5年無病發了
有同醫生傾過做靜觀練習
佢都話會對病情有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞