澳洲移民 你問我答 (36)

252 回覆
15 Like 2 Dislike
睇你人係邊到。依家vet要行189 points test都唔係咁易有邀請。

如果係偏遠地區的話,差1年可能HK stream甚至會快D。如果係metro即係仲有2年,都仲可以等下points test/state nomination既邀請。
早兩年人工未夠 夾硬apply 衰左一劑
而家人工夠想再搞又嚴咁多 真係唔好彩
同女朋友冇結婚 淨係同居係老豆老母到(冇水電單etc), 係咪都可以用De facto 申請?
本身係到讀書嘅189/190之後1年本身已經可以直接申請citizen啦
189 HK stream 仲有一個月可以申請
有咩要注意
佢個英文functional English係咪如果喺澳洲讀degree就可以豁免?
香港無犯罪紀錄係咪要申請咗先可以搞
仲有想問下你申請嗰陣使唔使考英文試(IELTS/toefl)?
感覺上個400分好易hit到
反而驚佢夠人

2年工作經驗冇限職業
top 25大學master + 4條8單身28歲已經
390幾

有個低人工offer已經可以直接189

反而依家見到一大堆vetassess上面有但189 190冇既職業好多人有分冇份抽
就連會計肺炎前其實都95以上

呢堆95唔係澳洲讀書個個到380+啦
唔會真係有人去澳洲當兵咁傻豬麻?
夠1年就可以,請爸媽寫封證明信。
有幾多個 “top 25大學master + 4條8” 又願意黎澳洲
今日出 189,邊個有好消息可以上黎報個喜
係咪已經出晒㗎喇?
收唔到由爸通知即係無份
今期好似除左有trade occupation係65之外,其他全部85+ 。職業方面唔止醫護教師,仲有IT,Archi,Engine,QS等,不過分數都唔低。
400分係算容易嘅,但係睇死最後都係得醫護同幼教有份,其他人擺你喺度2年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞