澳洲移民 你問我答 (36)

879 回覆
28 Like 3 Dislike
巴打,我想問下係其他州份讀完書,申請左485 簽證之後可唔可以去其他州做野,例如墨爾本去悉尼咁樣,同埋想問下professional 例如物理治療係咪最少80 分先有機搞到189 190
由我巴 唔好意思想問下係咪交EOI時就要upload 到skill assessment?
因為我從未考過ielts/pte,skill assessment要交English proficiency 但又唔想比skill assessment 嘅processing time 拖慢成個application
所以我就諗緊可摸以EOI交住English proficiency先 之後再upload EOI嘅skill assessment
1 可以。
2 是的,80分先會比較穩陣。
想問下係咪交EOI時就要upload 到skill assessment?
唔需要upload,但係必須要完成skills assessment,因為EOI上要填完成日期。
唔該晒由我巴 睇嚟最好都係盡快考咗 proficiency minimum score 再apply skill assessment, 之後再努力衝superior English update EOI🔥
唔好意思巴打 想請問下你係幾時報的? 見你下年先讀 但咁快就收到offer 因為我都plan緊報呢科
由我巴 想問ielts係咪都一定要考左先 我做左skill assessment 可以先上eoi嗎?
加油。
是的,雅思4個6係遞交EOI既基本要求。
想問經482TSS Medium term MSTSSL Surveyor 係咪唔需要職業評估?
是的,唔需要。
唔該由我巴 想問埋Registered Nurse嗰type係咪都唔洗
唔該晒,send左幾次email都係叫我繼續等
即係交個刻要有4個6?
是的,但係要AHPRA註冊。
是的。
即係要轉咗牌先?不過都正常 RN搵工一定要有牌
重點唔關邊度事,而係你地嘅實際關係,香港法律冇根本冇影響,可以參考翻Policy,真心想知你個agent有冇MARN架...
下年三月去Melbourne U 讀Master 已經交左deposit,有埋CoE 想請問一下依家可唔可以即刻apply student visa? 因為想係11月辭職前confirm visa批到,怕到時辭咗職,但係Visa唔批就兩頭唔到岸。聽Agent講最早只可以Course開始前四個月先可以申請student visa,係咪真?
各位大神
宜家讀緊兩年制master
但覺得課程唔係自己鐘意
可唔可以讀一年後再轉另一個一年制master去駁個visa
符唔符合2年讀書轉485個要求?
如果轉到學校又洗唔洗離境重新申請visa?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞