澳洲移民 你問我答 (36)

252 回覆
15 Like 2 Dislike
其實而家500簽既等候時間要幾耐 (master)
即係eta入境先,再喺境內申請802?
是的。

申請期間可唔可以apply埋medicare?
可以。
以我所知唔係。
睇返之前申請同批出hk189個數,as of FY 22/23 end, 應該已經積左超過200個application 未批,所次我理解係今個FY hk189個200個quota剩係夠清舊數

Source: https://www.sbs.com.au/language/chinese/zh-hant/article/australia-offers-nearly-double-permanent-residency-in-second-year-of-hong-kong-stream/074mhk0cl
大致上認同,除左:
- 無左州擔保?如果成個簽證只由聯邦政府發版 (ie 職業),而州政府少左提名擔保既權利的話,會唔會其實不太有利每個州/領地不同既經濟發展計劃同需要既人才吸引。
- Job Offer:咁個Offer點verify係真定假?咁我幫個RN開個18萬offer又有無人黎捉我 (極端既比喻,同埋我好似無留意到有提relevancy)?
- 收入要求:其實無形中已經幫職業分左級,3年工作經驗既RN/會計/IT/廚師既收入可能已經有唔細既差距。

暫時諗到咁多,歡迎討論。反正未必100%成真
按你情況,兩間差唔多。
通常政府對於consultant嘅研究建議會採納幾多?
對於recommend 400pts guarantee invitation,你有咩睇法?
佢建議政府reform skill assessment process,其實都好難再簡化縮短
見佢recommend 26年7月先行,但我26年8月都夠期行HK stream,似乎作用不大
通常政府對於consultant嘅研究建議會採納幾多?
>50%

對於recommend 400pts guarantee invitation,你有咩睇法?
其實係想符合澳洲政府想將189轉化為只取優才既方針。但係根據歷史,包括所謂15mil投資移民同後期既GTI黎睇,估計最後都係end up眼高手低。一係就一開始set個bar太高慢慢降返落黎,一係就開始無耐就比人玩爛再後期慢慢執爛攤子 (假offer)。

因為400分唔係咁容易湊,湊到既又未必咁想黎澳洲。

見佢recommend 26年7月先行,但我26年8月都夠期行HK stream,似乎作用不大
都係個句啦,如果可以靠自己就最好...
Grattan份report差唔多等於要有份澳洲工先有資格申請
其實果個人負評完未講咩都負評又唔出聲
我正式係度屌你老母,你有pr都比人遞解出境
其實係,根據經驗咁樣其實好容易會衍生好多問題。
由巴,想問500 master報kaplan係唔係好大機會會reject?

有人批
有人reject
係真, 當年老婆同我50分+5分上到489尾班車
而家就嚟citizen 了
想問下 189申請表最後要交文件部分
“Address - Residential, Evidence of”

如果我係住朋友屋,水電單/租合約上面都冇我個名。係唔係留空佢都冇問題?

由我巴你好
我同我伴侶計劃一齊入EOI搞189,我想問Partner skills嗰度、會唔會入咗partner is also applicant for this visa就會一齊批/一齊唔批?
因為而家我parnter喺Skill assessment出咗問題,要重新apply過。既然partner is also applicant for this visa同single一樣係10分,我諗緊其實係咪應該我揀Single入先。
多謝你嘅解答
我只能夠講,近期既情況唔係八大都有拒簽可能,但係比既理由唔會係因為學校。
又一個早黎早上岸既例子

Btw應該係50+15分?
覆你前你可唔可以講講你幾時有收到189 invitation? 同埋你係邊到睇到有呢個要求?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞