澳洲移民 你問我答 (36)

879 回覆
28 Like 3 Dislike
好彩之前係咁催我同事入紙189
上輪收到invitation
雖然仲未grant

佢呢兩日講
今輪入佢有機會唔夠分
你同事應該至少要請你食飯
有invitation 基本上都9成批
日日check email 等invitation
仲要無期限, 係真係會焦慮
2月初apply 4月體檢 未批+1
會唔會係申請post high快D post vactional慢D
想問問由我巴可摸以同時申請190 同491,而190/491可摸以同時申請幾個state?

FY23-24原來批左 3xx個hk189,所以之前話200個quota應該唔係死數

不過backlog都多左,積左300幾個
由我巴你好

我同女朋友都係RN in mental health
咁我女朋友喺前一年已經收到VIC 190 invitation
嗰陣時填single 加咗10分 Total 65分再加州擔保5分
今年二月已經過埋去做嘢

咁我就Total 70分
諗住博6月嗰轉189
點知衰咗 宜家有啲Panic

咁宜家我有2個問題想請教下

1. 6月嗰陣時醫院已經開始搞緊482 俾我 但係到宜家Department of Home Affairs 係無仼何嘢send 過俾我 我有冇嘢可以做到

2. 我都有申請VIC 190 但係宜家話invite 啲couples
咁我可唔可以轉de facto 架?會唔會影響埋我女朋友宜家個visa?

麻煩晒由我巴
我係香港讀咗bachelor of social work (bsw),工作經驗唔夠三年。有諗過做eligibility assessment之後去澳洲嘗試攞482 visa。但聽到好多人講482好難申請,所以轉咗考慮讀master of social work(msw) 再拎485。
如果我已經有個 bsw,再讀msw,immigration會唔會覺得我呢個pathway not logical而唔批student visa㗎?
有冇人有類似經歷可以分享下?🙏🏻
師兄可以留個TG嘛? 有關482 details想問你
由我巴, 想請問如果已經拎到queensland中學老師牌,係咪都要經技術移民去做skills assessment?
定係會有其他方法拎pr? 唔該晒
由巴 請問485期間有冇離境限制?
一年最多幾多日咁
3月之後批得好少
我想知191咩情況,之前話200quota都係講189,但事實係好多人都係偏遠地區
可以。
1 唔知道你僱主做緊邊步,所以答你唔到。
2 你可以declare你有一個PR partner,但應該分別不大 (同single一樣),而且需要你地提供 de facto 證明 (即係同居1年/領左 relationship certificate)。
是的,牌唔係申請技術移民既必須條件,職業評估先係,麻煩睇睇AITSL既要求。
無具體要求。
呢度冇,要自己入紙問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞