澳洲移民 你問我答 (36)

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
想問下tax return或者開銀行戶口使唔使declare foreign tax residency架?
係咪攞住身份證就係香港嘅tax resident架喇?但係好似冇申請過香港嘅tax number
同問,想知上年批咗幾多個
師兄你tg 係咩
唔該晒由我巴
hello 巴打
老公apply 緊澳洲既doctor of medicine, 同步準備申請189 visa, 2個都on list 189 既職業,佢PTE 88 ,亦convert 咗本身職業個牌, 暫時自己計2個個EOI 應該around 80,但今年會似80 up 先會有invitation. 我自己未開始搞skill assessment
如果佢有doct. offer, 應該25年1月就要去。 唸緊依家應該搞咩visa, 謝謝你!
學生簽證過黎先吧。
由我巴同埋我想請教 如果我想用de facto 報partner visa 而我地又未曾同居,我係咪要同居咗1年先再報EOI/ 定照報EOI,到時搏收到invitation個時已經同居咗1年? 唔該🙏🏻
我係咪要同居咗1年先再報EOI
最好。

定照報EOI,到時搏收到invitation個時已經同居咗1年?
唔係唔可以既,只要係收到invitation個日你地符合de facto一齊申請既條件就可以。

想問下 如果我想申請nsw 190 491 係咪唔可以一齊搞定只係可以二簡一? 同埋想問下189個分同190 491個分差幾多到? 因為我個occupation 要90+. 唔該曬
由我巴你好
我地10月會用190 visa first entry
而家搵緊工,當地僱主問既然都一早grant咗
咁呢段時間可否remote幫佢地做住野先?
定要等到first entry後先算有work rights?

換句話說,contract係咪一定要first entry日子後才開始?

唔該哂巴打
你指既 一齊搞定 係咩意思?

同埋想問下189個分同190 491個分差幾多到?
新財年唔知道。
下,有無澳洲簽證你都可以幫佢地remote做野。Visa condition本身只係apply to onshore people.
原來係咁,full-time employee(唔係outsourcing)都可以唔洗visa?
因為我見佢話eoi 只可以簡一個

我想問下2023-24 想知個分 相差幾多
麻煩晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞