澳洲移民 你問我答 (36)

879 回覆
28 Like 3 Dislike
由巴,你意思係下年190 quota 多少少所以易d?
入得189多數都入埋190,其實個競爭pool 差唔多
佢哋點做假skill assessment?
想問邊度寫nsw要重新reassess過經驗
係轉工先要定點
Thanks!
另外我仲想問一般嚟講係咪等BB出咗世再apply會批得快啲?同埋第時如果批咗100係咪就要盡快去住4年(移民監)?
superior eng係overall 定係每分卷都要去到佢個分?
即係ielts要4份卷都至少8分定overall 8就得
pte要4份卷都79定係overall 79
PTE要4份卷都79分先至superior English
批嘅速度係唔關事,真正嘅重點係你同你女友有冇長期關係(long term relationship),如果你地有細路+一齊超過2年,有機會直出100。

同埋冇移民監呢回事,PR嚟。
老實講,唔樂觀。

之前低係因為COVID,你理解為有特殊理由 > high demand > 低分有invitation。之後可能係輪到建築類相關,之後輪到邊個行業就到時先知了。
你意思係下年190 quota 多少少所以易d?
其一啦。另外州擔保既邀請方向會比較透明D,所以比較容易知道自己occupation合唔合該州既要求。

競爭pool 差唔多
491既競爭先會細D。
https://www.nsw.gov.au/visas-and-migration/skilled-visas/common-questions-about-skilled-visas

How do I know what date NSW deems me to be skilled in my occupation?
另外我仲想問一般嚟講係咪等BB出咗世再apply會批得快啲?
有小朋友的話,有機會直接批PR。

同埋第時如果批咗100係咪就要盡快去住4年(移民監)?
Not necessarily. 你唔住夠4年都唔係犯法 (如果你係擔心唔住就唔得的話)。
每分卷都要去到佢個分。
If you have a valid skills assessment, which has assessed your skilled employment, you do not need to obtain a new assessment for ongoing employment after you obtained your assessment.

轉工先要?
其實RN 189/190 邊個批快D
定係兩個都同時申請比較好
不介意區域 目標住 WA / VIC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞