澳洲移民 你問我答 (36)

252 回覆
15 Like 2 Dislike
Offshore NSW的話,唔一定要搵到工都有機會受邀既。
咁請問onshore呢 其實我啱啱畢業
485再189 HK stream啦,唔好霸咗個190 quota
189 會唔會話幾時cut🥲
雖然NSW無話工作係必須要求,但係按返近期既了解,估計佢地會先比invitation比target sector入面有工既申請人。
唔會啦,最多改points test既計分模式。
好多人一直問我2024年7月前會唔會有派189既邀請呀? 原來移民局已經偷偷地提我地黎緊今個財年底前 (即係6月30日前) 會有多次架。

“The Department conducted a SkillSelect invitation round this program year, and expects to run another before the end of the year.” - page 30, The Administration of the Immigration and Citizenship Programs, 12th edition, The Department of Home Affairs

希望到時所有職業都派到invitation,唔係只係得醫護/社工/教師職業。提提大家記得檢查一下自己EOI既英文同評估是否有效,工作經驗是否最更新啦。

https://immi.homeaffairs.gov.au/programs-subsite/files/administration-immigration-programs-12th-edition.pdf
應該係改制前last round?
舊年12月已經遞咗189 而家差等批visa
嚟緊8月想去澳洲早啲開始睇下
喺未批189嘅情況下 係咪申請travel visa入澳洲都可以?到埗後揸住travel visa嗰陣批189 會唔會有衝突俾人取消189?
唔該先
想問下我已經grant左189, 已經first land埋,但我地未正式過去住
但啱啱呀B就出左世,喺香港生
如果黎緊一年諗住過澳洲既話應該係travel visa入境再apply bridging定係要點做?
上網見有人話要整child visa 101但我見processing time成2年幾
唔一定。改制可能係2025年既事。
喺未批189嘅情況下 係咪申請travel visa入澳洲都可以?
可以。

到埗後揸住travel visa嗰陣批189 會唔會有衝突俾人取消189?
唔會。
境內申請802 Child Visa.
唔該由我巴
有無師兄最近grant hk189? 等左2個半月 似無位
即係eta入境先,再喺境內申請802?
申請期間可唔可以apply埋medicare? 因為驚d vaccine夠期打
唔該晒由我巴
巴打想問吓今個FY 186嘅quota 係咪滿咗 交哂全部文件等咗七個月但係仲未grant
師兄想問下依家做緊樹有關, 應該以下呢個啱用
https://deltaimmigration.com.au/Arborist/362212.htm
想問491 同190 分別係點?申請難度/時間 etc...
Sorry 仲爬緊文但心急問左先
由爸點睇Grattan份report?
189 幾多分叫穩陣
由我爸, 我嚟緊會讀master of nursing, 依家已經有兩間U收咗我,分別係QUT 同University of Adelaide。想問吓暫時香港人嘅student visa批簽率會因為大學嘅level 而有分別嗎?
份嘢睇落去其實幾唔錯,400分就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞