物流真係經常OT?

298 回覆
9 Like 81 Dislike
做supply chain
建議做醫藥
FMCG比傻西做

利申傻西
以前係shipco做,9點返工但晚上6點先係真正既開始,唔知點解咁都捱到8個月,現在轉咗行都係衰但冇做物流果時咁衰
物流兩個字分九十幾樣辮數

以前做運輸ops, 朝九晚六, 最早七點收工, 廿四小時電話on call, 放假去旅行都會有盲毛客搵你
FMCG忙死
以量取勝
成個FMCG物流公司內部競爭激烈
大家鬥平鬥賤價做
結果賺唔多就係成本到入手 諗點樣縮人黎減成本
2018年 係s 字頭既日本公司做,得13k, 未計雙糧花紅
走呀
快啲走呀
而家仲入行係咪hi大咗?
話就話5日,其實星期6都要番,話俾你補假補水,呃鳩人
本身已經垃圾行業
仲要宜家先入行
及早轉行啦
我公司啲ops 而家可以3點收工,有時12點都走得。
收夠貨補完料就走啦,反正都冇生意嫁啦。

今個月有炒價生意好左啲,平時食十舊屎今個月食8舊
H 整體嚟講係好過A

有上進心佢包好多培訓同cert
5.5日周周長係基本
5日
不過平時長帶電腦
有時私人時間都要覆email
不過我management level
強烈建議樓主要做都係做醫藥行業既物流
1. 醫藥客比得起錢 公司earning margin大會有更多資源加人工
2. 醫藥行業重視quality control > efficiency 入去你會學到最正規既品質監管
3. 同上 因為做醫藥行業物理好撚多牌考 可以爭取公司課金比你去考
4. 傻西先做FMCG 做到隻狗咁賺得雞碎咁多
5. 醫藥行業d客前衛好多 會肯投放資源搞機械化自動化 公司亦都有更多資源去搞
6. 醫藥行業就算落手落腳做你起碼都唔洗搬重野
可摸以講吓點解想做呢行
漏左最重要果個
FMCG係香港只會越黎越差
大陸一步一步搶緊香港FMCG
你見而家多人去大陸買野 跨境買餸都係最直接影響香港FMCG既生意
但醫藥唔同 香港爛船都有三斤釘
香港既法律法規 品質保證仲有係到
呢d係大陸比唔到市場既信心
好多人去考物流署個主任,然後晚晚OT
而家做FMCG好慘
件貨多1蚊成本都變到冇競爭力
客淨係想鬥平完全放棄晒品質玩泥漿摔角
計埋商量花紅所有福利 你的話大概一個月平均幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞