新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

209 回覆
185 Like 426 Dislike
我都決定唔揸, on99

高速最高70先最on9
司機蝦鳩P 牌又係,

點解唔甩左P 先操?
無L 錯, 你無P 佢地反而唔敢蝦你
你老味, 分分鐘一次就釘牌,D司機又恰鳩P牌仔,

咁大壓力下揸車, 果2個月日日揸車都好驚無啦啦俾人1823,
緊係唔想你雪啦, 香港人最鍾意睇人pk

你雪完咪無得笑你p牌 炒車
拎左車牌第一日就拎左老公架車日日揸
冇犯錯,冇撞,冇俾差佬捉過

為左唔俾人釘而雪自己,你都係唔好揸出街害人
預期諗點樣去唔俾人釘,不如諗下點樣練好d手車而唔俾人捉到任何錯處
問題係不小心駕駛個門檻太低
你做(錯)任何嘢令佢要剎車,已經有機會告得

Eg: 你想cut線,但旁邊唔讓你直衝,佢要剎車,已經1823 able
哇!原來門檻太低都係理由,唔怪得多咗咁多交通意外
條路咁長,你要去到最尾個下先Cut?
第一架唔讓你,後面都冇人讓?
你睇唔準個時機Cut線,你手車都要再練過啦
掛得個P,大家都忌你三分啦,唔會痴你咁埋啦
點會冇人讓呀

記下d路,知幾時單白、雙白咪一早提早轉線
揸唔到咪跟巴士行囉
搵個新界山路渣下就會得
剛剛先喺公路匯合位比人又閃又呠推,我cut左線cut得慢少少者,我都貼住60幾,條路限70,都唔駛咁嘛,安全駕駛呀大佬
好多時佢cut右 就可以同你分解危機, 但d 司機係要推你
佢無得cut,得兩條線,一左一右,我要cut左出,佢本身跟尾,左線有架5.5,見我打燈耐都唔cut就唔耐煩先閃燈仲要呠埋。

我都掂到60+,安全車速,拉多少少安全距離先cut,唔駛咁急進嘅
喔, 閃燈好似係叫你拿拿聲cut🤣
pin this
越心急越易出意外
其實係,老不太過萬能,然後P牌個規定仲嚴過正式牌,真係有d司機會專搵P牌黎恰
真 其實見到p牌 我諗得dc9同泥鬼唔讓
正正常常司機都想離p牌車遠啲
其他車一半半,dc9,少過1/3會讓
試過教個朋友練車, 掛P牌,
有幾下我揸幾下示範,
揸係上黎, 你即刻感受到,
馬路上其他司機重重嘅惡意
揸車都係為方便 炒左又要claim 保險又要落口供
又要同人計錢 拎去整又一段時間無車用
我p果陣都好多人讓
真係睇你好唔好彩
記得最尷尬係啲地獄停車場塞左人勁耐
後面啲司機叫我慢慢黎唔好心急
好多人雪完一年之後就去日本沖繩操車
我P個陣都好多人讓,燈口位真係行錯線要硬Cut,咪遞個手,點都讓
揸多幾次就知唔會揀搵食車嚟Cut

同埋P都唔去練Cut線,甩P先嚟練咩
你驚人撞你,人地又唔驚你整到佢冇車揸咩
唉,喺香港花幾千銀補補鐘先啦
寸土不讓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞