新牌仔嘅角度] P牌應唔應該雪藏一年再揸車

207 回覆
183 Like 414 Dislike
P牌保險好貴唔係好有錢就等一年先
P牌先好玩
一個老不
就可鳩開88888
p牌渣左一年路過
成日返工都渣
車都炒過 (不過係人地dup唔切撞埋黎 輕鬆收錢)
9成路況都遇過 (白卡硬cut 前面突發炒車 雪地 巨雨)最緊要唔好驚
不過比唔比人舉報就運氣都好大影響
好撚多屎忽痕無野做的人少少事都舉報 (有fd試過讓線凸左1/3個頭即刻比人告不小心駕駛)

講真你真係渣正黎做你渣一日車你起碼舉報10次以上
你好撚忙真係
eg. 差半個車位未到虛線cut實線
cut線又叫閘你 衝燈 呢d真係日日有

基本上舉報人的原則只有對方真係玩野 惡意違例先會檢舉

利申 渣左3年車 非假日司機 3萬幾km 路面叫做正正常常
p牌果陣渣老吐試過比架老隱吊尾 推左我5分鐘唔知咩居心
都調轉曬黎講
既然正牌咁小心咁威咁醒
咁應該一錯就釘牌啦
因為正牌係明知故犯tim
正牌就唔識睇地線唔識預位?
點解要比15分正牌司機先
超速呢啲係你自己揀
唔存在咩唔小心俾人扣分
練吓隻右腳點樣定油
你都on9
你到底有無真係渣過車?
講啲嘢咁離地

謹慎、反應能力、駕駛技術、天份、駕駛果陣嘅精神狀態、經驗、重有運氣都會影響一個人發生意外嘅機會率
乜都賴駕駛態度係好容易嘅事,但剩係改善駕駛態度唔會減少到發生意外嘅機會率

好心你依啲車都無嘅人就發表少啲離地嘅偉論
最好就雪到正式先,P 牌揸真係每柒一次都好驚,日日望住信箱等有冇信
P牌就係等你用嗰一年練車
雪牌冇P出街冇人會小心你
自己做唔到就話人冇車牌咪搞笑啦
但係就係對p牌既容忍度好低呀
牌80 我超70 都要收油 明明前面大直路 都要我定油

仲有d螺旋處未行過 都好易出事
香港人真係考試考上癮
正常人其實如果冇機會揸車係唔會無啦啦花成皮野去考牌
考我牌,基本上都係因為屋企人有車/諗住買車
如果唔係,你考完又唔即刻有車俾你揸,雪半年就一撚定唔識揸

其次,就係睇你個牌喺邊度考
考某幾個地獄場嗰d
其實真係一拎到牌就可以出街啦
係上高速cut線可能頭幾次冇睇盲眼位俾人呠下咪當攞經驗

如果係考駕駛學院嗰d
咪又係一出街驚到瀨屎
雪唔雪都一撚樣
問題係唔係人人養得起車.
有能力又諗住長遠一定揸車既話, 一定唔好雪.
老老豆豆馬路上對P牌容忍力係高啲.
same
讀緊書考牌, 無能力養車唯有雪.
買車果陣都係放返個P警示下
挑 有撚人捉你咩 只要你唔係行快線
撚唔信你p牌80路行80會有人咁都篤你灰
老隱都唔捉啦依啲
這是日常
其實啲人1823 一定要請假去燒碟/ 落口供?
應該會怕煩掛?
總有啲撚樣以搞鳩人為樂
有d好明顯既好似未必要落口供

(衝紅燈/過雙白)
咁洗唔洗請假搞?
揸左7年車 淨係扣過3分
你唔揸又點會有經驗
你驚扣分應該係揸得謹慎啲而唔係唔去揸
個個都有車cam 邊又真係咁多人留意你啲小錯誤
經濟許可就梗係揸
如果你真係咁驚甩唔到P 其實你唔應該考車牌
俾你係正牌 中幾劑 都已經要上駕駛改進課程
重考一萬
p 牌保險一萬
撞咗保險墊底最少都一萬
你承受到呢啲風險咪揸囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞